Nagyvilág

Autonómia-terv a Vajdaságban

Perszonális autonómia, regionális önigazgatás - vagyis területi autonómia -, politikai autonómia, szavatolt parlamenti helyek, Vajdaság autonómiájának kérdése, helyi önkormányzat megvalósítása - bemutatta autonómia-koncepcióját a vajdasági Magyar Koalíció.

A dokumentum a szövetséget alkotó három párt összehangolt autonómia-elképzelését tartalmazza, amely mögé a koalíció egységesen fel tudott sorakozni. Az autonómia kérdése a vajdasági magyar politika egyik megosztó témája volt az utóbbi két évtizedben, ám az elmúlt egy évben a közeledés volt a jellemző – monda el Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke kiemelte, hogy a vajdasági magyarok két évtizede először szavazhatnak majd a parlamenti választásokon egységes magyar listára. Ez hozzájárulhat egy olyan politikai erő kialakításához, amely elősegítheti a határozatban foglalt elvek megvalósítását. Reményei szerint a Magyar Koalíció a választások során a mérleg nyelvét képezi majd, s ezzel segítheti Szerbia Európa felé fordulását.

Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke arról beszélt, hogy a 90-es évektől a területi autonómia kérdése pártja politizálásának egyik fontos tényezője volt. Hangsúlyozta, hogy a vajdasági autonómiatörekvés nagyon fontos kérdés, amely becsületes kompromisszumon alapul, s nem sérti Szerbia területi épségét. A VMSZ szerdán, a VMDP pedig kedden fogadta el a közös koncepciót. A VMDK vezetése formálisan még nem fogadta el a határozatot, de a napokban erre is sor kerül – közölték a pártok közös tájékoztatójukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik