Külföld

A lengyelek velünk szövetkeznének az oroszok ellen

admin
admin

2008. 03. 26. 14:47

A lengyel államfő a lengyel-magyar barátság felmelegítését sürgette annak érdekében, hogy a két ország erősebben nézzen szembe az orosz gazdasági expanzióval. Kaczynski a diverzifikációra hívta fel a figyelmet, és – a szerinte még túl arisztokratikus – EU erősítését sürgette.

Én híve vagyok az Oroszországgal való együttműködésnek, de attól félek, hogy az egyoldalú függés keserű gyümölcseit Magyarország lényegesen jobban fogja érzékelni, mint Lengyelország. Ma még nem késő, de öt év múlva már túl késő lesz – bírálta a magyar külpolitikát Lech Kaczynski lengyel államfő magyarországi látogatása során adott interjújában.

Nagyon szoros Lengyelország együttműködése Csehországgal, Litvániával, Észtországgal, Ukrajnával és Azerbajdzsánnal, ám a Magyarországgal való barátságban rejlő potenciál kihasználatlan. Ez Kaczynski szerint negatív hatással lehet akár rövid távon is.

Közösen lépne fel Moszkva expanziója ellen

A lengyel elnök szerint a meglévő együttműködés természetesen nem tudja ellensúlyozni az orosz gazdasági expanziót, amely a kőolajon és a földgázon alapul, de a diverzifikációnak más irányai is vannak: Norvégia, Afrika vagy a Közel-Kelet. Ezek kihasználásához azonban politikai akaratra lenne szükség – véli a lengyel államfő.

A lengyel-magyar partnerség jótékonyan befolyásolhatná az EU demokratizálását is. Mint Kaczyanski fogalmazott, az EU „nagyszerű gondolat, remek projekt, de ma még a tagországok egymás közötti kapcsolatait tekintve kissé arisztokratikus képződmény, van egy-két herceg, néhány gróf, a többi csak báró”.

Debrecenbe már nem ment el

A Debrecenben megrendezett magyar-lengyel barátság napja alkalmából a lengyel köztársasági elnök levélben köszöntötte a programsorozat résztvevőit.

Az eredeti tervek szerint a magyar és a lengyel államfő is részt vett volna a debreceni programokon, de Lech Kaczynski belpolitikai okokra hivatkozva lerövidítette hivatalos magyarországi látogatását, ezért maradt távol a megemlékezéstől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.