Nagyvilág

Az EU vízumkönnyítéssel közeledne Szerbiához

Az Európai Unió hamarosan lazít a Szerbiával szembeni vízumkényszeren, hogy növelje az ország EU-csatlakozásának támogatását a szerbek körében.

Amit ajánlani tudunk, az egy, a jelenleginél sokkal kedvezőbb vízumrendszerről szóló megállapodás – fogalmazott Dimitrij Rupel, a soros EU-elnök Szlovénia külügyminisztere a huszonhetek külügyminisztereinek e heti szlovéniai találkozója előtt.

A megállapodás szövege rövidesen elkészül – fűzte hozzá, reményét fejezve ki, hogy a felek még a május 11-én esedékes szerbiai parlamenti választások előtt aláírják a dokumentumot.

Brüsszel is a választásokat figyeli

A szerbiai választásokra Brüsszelben Szerbia európai integrációjáról szóló népszavazásként tekintenek, miután a voksoláson a keményvonalas nacionalista Szerbiai Radikális Párt (SRS), a konzervatív nacionalista Vojislav Kostunica eddigi kormányfő pártja és a Boris Tadic szerb elnök vezette Európa-párti politikai erők mérkőznek meg egymással.

Szerbia már egy ideje tárgyalásokat folytat Brüsszellel a vízumkényszer további lazításáról. Ennek értelmében az üzletembereknek, kutatóknak és egyetemistáknak nem lenne szükségük engedélyre az EU-tagállamokba való beutazáshoz.

Dátum még nincs

A szlovén külügyminiszter nem tudott választ adni arra a kérdésre, Belgrád még a – június 30-ig tartó – szlovén uniós elnökség alatt aláírja-e azt a politikai együttműködési megállapodást, amelyet az EU a csatlakozás egyik első előfeltételének számító stabilizációs és társulási szerződés (SAA) helyett terjesztett aláírásra Belgrád elé még februárban.

Az SAA-val ellentétben jogi kötelező erővel nem bíró dokumentummal a huszonhetek azt kívánták jelezni, támogatják Szerbia európai integrációs törekvéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik