Nagyvilág

Bush Szocsiban találkozik Medvegyevvel

Orosz-amerikai elnöki találkozót tartanak a jövő héten Szocsi fekete-tengeri orosz üdülővárosban - közölte szerdán George Bush amerikai elnök.

Bush és a posztjáról május elején távozó Vlagyimir Putyin április 6-i megbeszélésének napirendjén a Közép-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer is szerepelni fog – derült ki az amerikai elnök külföldi újságíróknak adott tájékoztatásából.

Bush hétfőn kezd európai körutat; tárgyal Ukrajnában, április 2. és 4. között részt vesz a NATO bukaresti csúcstalálkozóján, majd Horvátországba utazik.

Jó viszonyt ápolnak

“Remélhetőleg előre tudunk lépni a (Moszkvával a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszerről folytatott) tárgyalásokon, s idővel egyetértésre jutunk ebben a fontos kérdésben” – mondta az amerikai elnök az orosz hivatali partnerével tervezett találkozóról.

Bush elmondta, Putyin meghívásának eleget téve utazik Szocsiba. “Fontos, hogy jó viszonyt ápoljunk Oroszországgal” – fűzte hozzá.

Moszkvának nem tetszik a radar

Oroszországnak fenntartásai vannak az amerikai elképzeléssel szemben, amely szerint az Egyesült Államok radarállomást telepít Csehországba és hozzá tartozó tíz elfogórakétát Lengyelországba.

A rakétavédelmi pajzsról a közelmúltban Moszkvában tárgyalt Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter. E megbeszéléseken nem történt látványos áttörés, de békülékeny állásfoglalások hangzottak el orosz részről, s a héten egy orosz küldöttség utazott Washingtonba további egyeztetésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik