Nagyvilág

Százharmincan halhattak meg Tibetben

Mintegy 130 embert öltek meg a kínai hatóságok a március első felében lezajlott tibeti tüntetések elfojtásakor - állította az indiai Dharmszalában működő tibeti emigránskormány, tibeti forrásokból származó értesülésre hivatkozva.

Százharminc halálesetről biztos tudomásunk van – mondta nyugati tudósítóknak Szamdhong rinpocse, a nemzetközileg el nem ismert kormány miniszterelnöke. A múlt héten 99 halálos áldozatról adott ki jelentést a dharmszalai emigránskormány.

Pekingi hivatalos közlés szerint 19 halálos áldozata volt a tibeti zavargásoknak. A kínai hatóságok verziója szerint az áldozatok közül tizennyolcan ártatlan civilek, amin a tibetiek által meglincselt kínai polgári személyeket értik. (A 19. áldozat egy kínai rendőr.)

A legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akit börtönbüntetésre ítéltek az 1989-es pekingi tüntetésekkel összefüggésben, felszólította hétfőn a kínai vezetőket, hogy folytassanak őszinte tárgyalásokat a dalai lámával. Pao Tung (Bao Tong) bírálta a kínai hatóságokat, amiért kitiltották a külföldi tudósítókat a forrongó himalájai területről. Nyilatkozata szerint ez az intézkedés csak fokozta a külvilág gyanakvását a kínai hatóságok bejelentéseivel szemben. Pao e-mailben küldte el nyilatkozatát egy nyugati hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik