Külföld

Felnőtteket keresztelt a pápa

admin
admin

2008. 03. 23. 08:20

Hét felnőttet - két férfit és öt nőt - keresztelt meg XVI. Benedek pápa szombatról vasárnapra virradóra a római Szent Péter székesegyházban a húsvéti virrasztás alkalmával.

A hét katekumen (keresztelendő felnőtt) között volt egy egyiptomi születésű muzulmán férfi is. Az 55 éves Magdi Allam Olaszországban ismert újságíró, a milánói Corriere della Sera című napilap igazgatóhelyettese. Többiek Olaszországból, Kamerunból, Kínából, az Egyesült Államokból és Peruból érkeztek a pápai államba, hogy a keresztvíz alá hajtsák fejüket.

A pápa ezzel a hagyományos szertartással a húsvét legfontosabb üzenetét a feltámadást és az újjászületést jelképezi. Imádságában XVI. Benedek hangsúlyozta: a megkereszteltek és a hívők nem idegenek egymástól. Bár a különböző földrészek, kultúrák, társadalmi berendezkedések, történelmi gyökerek ugyan elválaszthatják őket, de egy úrban hisznek, egy hitük van.

Maga székesegyház a szertartás kezdetekor sötétbe borult, majd ismét fényárban pompázott szimbolizálva ezzel azt a sötétséget, amely Krisztus halála után telepedett a világra, majd azt a világosságot, amely Krisztus feltámadása után köszöntött újfent az emberekre.

A ceremónián a pápa fáradtnak tűnt. A katolikus egyház feje, aki április 16-án tölti 81. életévét, pénteken nem vett részt a hagyományos körmenet keretében a kereszt cipelésében a római Colosseumnál, ahol minden évben Jézus Krisztus mártíromságának állítanak emléket ezzel a hívők. A pápa a zuhogó esőben egy közeli dombról követte figyelemmel szertartást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.