Külföld

Etnikai alapú koszovói rendezést javasolnak a szerbek

admin
admin

2008. 03. 23. 07:40

Koszovó etnikai alapon történő, "funkcionális" megosztását javasolta a Koszovó ügyeivel megbízott szerb miniszter a koszovói ENSZ-közigazgatásnak (UNMIK).

Slobodan Samardzic, a Koszovó ügyeivel megbízott szerb miniszter “a koszovói albánok és szerbek funkcionális szétválasztását” indítványozta – írta szombati számában a kormányközeli Politika című belgrádi újság. Diplomáciai források közölték: Samardzic javaslata Koszovó felosztását jelentené, amiről a Nyugat hallani sem akar. Koszovó, a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. Az ottani szerbek, Belgrádot maguk mellett tudva, azóta ellenszegülnek a koszovói és a nemzetközi hatóságoknak.

A miniszter, Vojislav Kostunica miniszterelnök nacionalista pártjának tagja a múlt hét végén terjesztette elő javaslatát Larry Rossinnak, az UNMIK helyettes vezetőjének a koalíciós kormány jóváhagyása nélkül. Az újság úgy tudja, hogy kezdeményezése miatt csütörtökön meglehetősen viharos ülést tartott a kabinet, miközben Samardzic azt állította a Politikának, hogy javaslata része a kormány Koszovó függetlenségét elutasító, január 14-én elfogadott cselekvési tervének.

A szerb miniszter azt fejtegette az újságnak: ha Szerbia nem veszi át az említett intézményeket, akkor “a koszovói albánok az UNMIK hallgatólagos beleegyezésével néhány hónap alatt az összes intézményt ellenőrzésük alá vonják”. Ha békét és stabilitást akarnak, akkor tartós megállapodásra kell jutniuk a szerbekkel, nem pedig “kétnaponta erőszakkal tüzet oltani” – toldotta meg az ENSZ-közigazgatásról szólva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.