Külföld

Precedens lehet Koszovó a székelyeknek

admin
admin

2008. 03. 20. 16:13

Precedenst jelenthet a koszovói szerbeknek nyújtott esetleges autonómia a határon túli magyaroknak, a függetlenné válás azonban nem. Magyarország továbbra is támogatja a határon túliak autonómiatörekvéseit.

A nemzetközi közösség részvétele a koszovói autonómia megteremtésében olyan precedenst teremthet, amely összhangban van azzal, hogy a kisebbségi jogok az emberi jogok részét, egyben a nemzetközi együttműködés tárgyát képezik – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, miután Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnökével tárgyalt.

Csak az autonómia lehet precedens

“Nem a független Koszovó ügye, hanem a mitrovicai és a többi szerb közösségnek biztosítandó autonómia lehet precedens értékű. A nemzetközi közösség széleskörű autonómiát kényszerít ki a Balkánon, és ez a székelyek számára, a többi határon túli magyar számára nagyon jó hír” – fogalmazott Németh Zsolt újságírók előtt.

A fideszes politikus szerint Magyarországon egyetértés van abban, hogy támogatni kell a határon túli magyarok autonómia törekvéseit, mind a területi, mind a kulturális önrendelkezést.
Kiemelte, hogy az autonómiatörekvések megvalósítása szempontjából az Európa Tanács és az Európai Parlament is fontos színtér.

A székely autonómián dolgoznak

A kisebbségi jogok védelmének rendszere ráépülhet a lisszaboni szerződésben foglaltakra. Valami mozog az Európai Unióban, de tagadhatatlan, hogy jelenleg a tagállamok rendelkeznek az autonómiákról – tette hozzá Németh Zsolt.

Izsák Balázs kiemelte: a Székely Nemzeti Tanács az Európa Tanácshoz és az Európai Parlamenthez fordul annak érdekében, hogy létrejöjjön a székely autonómia. Ebben számítanak a magyar kormány támogatására is.

A határon túli magyar szervezeteket tömörítő Kárpát-medencei Autonómia Tanács szerdán Budapesten tárgyalt az autonómia-törekvésekről. Az ülés után bejelentették: a testület a bukaresti NATO-csúcs alkalmából a tagországokhoz fordul, hogy tegyék biztonságpolitikai megfontolás tárgyává a békés, demokratikus autonómiatörekvések támogatását.

A magyar kormány március 19-én, szerdán ismerte el hivatalosan is független államként Koszovót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.