Külföld

Oroszország biztonsági garanciákat kapott Washingtontól

admin
admin

2008. 03. 20. 07:15

Oroszország konkrét biztonsági garanciákat kapott az Egyesült Államoktól a Kelet-Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban - közölte az orosz külügyminiszter egy szerdán megjelent interjúban.

Az amerikaiak készek egy sor bizalomerősítő intézkedés megtételére, “amelyek révén biztosak lehetünk abban, hogy a rendszer nem ellenünk irányul” – mondta Szergej Lavrov az Izvesztyija című orosz lap internetes kiadásában megjelent nyilatkozatban.

Oroszországnak módja lesz ellenőrizni a Csehországba tervezett radarállomást és a Lengyelországba telepítendő rakétabázist – mondta az orosz külügyminiszter, aki ugyanakkor megismételte azt az orosz kormány részéről korábban többször hangoztatott bírálatot, amely szerint a rakétavédelmi pajzs veszélyezteti a világ stabilitását. “Nemcsak egy radarról és tíz elfogórakétáról van ugyanis szó” – folytatta, “hanem egy fejlesztés alatt álló rendszerről, amely nemcsak Kelet-Európát fogja lefedni, hanem Japánt, a Csendes-óceán déli részét és Nagy-Britanniát is”.

Mint elmondta, Moszkvának sikerült meggyőznie az amerikaiakat arról, hogy az orosz félelmek nem alaptalanok; Washington belátta, hogy nem adott elegendő biztosítékot arra nézve, hogy a rendszer nem Oroszország ellen irányul.

Az amerikai kormány közlése szerint a Csehországban kiépítendő radarállomásból és a Lengyelországba telepítendő tíz elfogórakétából álló rendszer az olyan aggodalomra okot adó országokkal szembeni védelmet szolgálja, mint például Irán és Észak-Korea; szó sincs arról, hogy Oroszország ellen irányulna. Az orosz vezetés kezdettől fogva tiltakozott az amerikai terv ellen, amelyről orosz illetékesek azt mondták, valódi célja az orosz nukleáris elrettentő erő gyengítése.

Az amerikai külügyminiszter nyilatkozata egy nappal azután jelent meg, hogy az orosz fővárosban tárgyalt az amerikai kormány külügyminisztere és védelmi minisztere. Az amerikaiak szerdán eljuttatták az orosz félnek az üggyel kapcsolatos írásos javaslataikat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.