Külföld

Már az elit is éhezik Koreában?

admin
admin

2008. 03. 20. 19:58

Már az Észak-Korea társadalmi elitjének számító phenjani hivatalnokréteget is elérte az országot jellemző élelmiszerhiány - állítja egy segélyszervezet. Becslések szerint 1990 óta kétmillióan haltak éhen a kommunista országban.

Miután februárban 60 százalékkal csökkentették az élelmiszeradagokat, márciusban a fővárosban a közép- és alacsony beosztású hivatalnokoknak nem osztották ki a rizsadagjukat – írja a Dél-Koreában bejegyzett Good Friends. A szervezet – az informátorok védelme érdekében – nem fedte fel forrását. A szervezet azonban több alkalommal szolgált már olyan hírekkel az elzárkózó, nemzetközileg elszigetelt Észak-Koreáról, amelyek utólag igazolást nyertek.

A phenjaniak számítanak a legtehetősebbeknek a kommunista Észak-Koreában, ahol központi termelésirányítás és központosított jegyrendszer működik. Vidéken még nagyobb az élelmiszerhiány, mint a fővárosban. A déli Hwanghae tartomány számos térségében november óta nem jutottak hozzá az élelmiszeradagjukhoz az emberek. Hátráltatja a tavaszi mezőgazdasági teendők ellátását, hogy a gazdák emiatt nem jelentkeztek munkára a termelőszövetkezetekben.

Az 1990-es évek közepén a szovjet támogatás megszűnése természeti katasztrófákkal párosulva oda vezetett, hogy a 23 millió lakosú ország azóta is külföldi élelmiszersegélyekre szorul. Becslések szerint azóta mintegy 2 millióan váltak az éhínség áldozatává. z ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) a tavaly nyári hatalmas áradások után arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi évek legnagyobb élelmiszerhiánya következhet be idén Észak-Koreában. A nyári árvizek a termés 11 százalékát tették tönkre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.