Nagyvilág

Fellángoltak az indulatok az iraki háború évfordulóján

Az Egyesült Államokban több helyen háborúellenes tüntetések zajlottak az iraki invázió megindításának ötödik évfordulójának alkalmából. Az irakiak, habár továbbra is ellenségesen viselkednek az idegen csapatokkal szemben, nem szeretnék, ha az amerikaiak az ország helyzetének rendezése előtt távoznának az országból.

Hétfőn háborúellenes tüntetések zajlottak Washington, New York, Miami, Chicago, Los Angeles és San Francisco városokban, a tüntetők ezzel próbálták kifejezni felháborodásukat az öt éve kezdődött háború magas költségeivel szemben. Eddig 32 tüntetőt tartóztattak le, akik az ellen tiltakoztak, hogy az adófizetők pénzéből tartják fenn a háborút – írja a BBC.

A szintén háborúellenes Nobel díjas közgazdász, Joseph Stiglitz szerint a háború mindent összevetve 3 milliárd dollárba fog kerülni, beleszámolva a veteránok orvosi ellátását, és a még következő gazdasági veszteségeket.

Közömbösek az évfordulón

A BBC helyszíni beszámolója szerint Irakban nincsenek felvonulások, üdvrivalgások, hogy megünnepeljék a háború fennállásának hatodik évfordulóját, a nép elsősorban a biztonságot keresi, és a mindennapi betevő falat megszerzésével van elfoglalva. Közömbösek az iránt, hogy pontosan öt év telt el azóta, hogy amerikai repülőgépek jelentek meg Irak légterében, Szaddám Husszein elűzése érdekében.

Álarcos tüntetők a kongresszus washingtoni épülete előtt (fotó: MTI)

Álarcos tüntetők a kongresszus washingtoni épülete előtt (fotó: MTI)

A BBC iraki tudósítója szerint az iraki polgárok meglepően ellenségesen viselkednek az idegen csapatokkal szemben, annak ellenére, hogy a felmérések azt mutatják, semmi esetre sem szeretnék, hogy a szövetségesek kivonuljanak az országból, ameddig a helyzet nem stabilizálódik.

Csökkent az agresszió

Felmérések szerint az Irakban tapasztalható agresszió mértéke csökkent a 2007-es évben, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok 30 ezer fővel emelte katonáinak számát a térségben. Döntő szerepe volt a síita vallási vezető Moqtada al-Sadr’s Mehdi hadseregének is, aki újabban segítőkésznek mutatkozik az Iraki kormánnyal szemben – írja a BBC.

Szerdán, elnöki engedéllyel lépett hatályba Irakban egy olyan, regionális szavazásokat előkészítő törvény, amely életbevágóan fontos az hadviselés és a béke szempontjából. A legtöbb létfontos törvény, amely Irak jövőbeli formájára vonatkozik még függőben van.

Bush az iraki háborút méltató szerdai beszédében a háború pozitív elemeit kiemelte, kudarcait nem firtatta. Mint ismeretes, a háború kirobbantásának egyik fő oka az atomfegyverek felkutatása volt, ezeket eredménytelenül keresték. Az Iraq Body Count nevű szervezet szerint 2003 márciusa óta 82 és 89 ezer között lehet a bejelentett civil elhunytak száma, több mint 4 ezer szövetséges katona is életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik