Nagyvilág

Afganisztánba látogatott Cheney

Kabulba érkezett csütörtökön Dick Cheney amerikai alelnök, hogy a jövő hónapban esedékes bukaresti NATO-csúcs előtt a terrorizmus elleni harc folytatásáról tárgyaljon az afgán elnökkel. Az amerikai politikus alelnökként most jár negyedszer Afganisztánban.

Az amerikai alelnök Afganisztán és az Egyesült Államok stratégiai partnerségéről, a szélsőséges mozgalmak elleni harcról, valamint a közép-ázsiai ország demokratikus átalakításában elért eredményekről és a még elvégzendő feladatokról folytat megbeszélést Hamid Karzai elnökkel, az utóbbi témakörben elsősorban Dél-Afganisztánról – közölte Cheney szóvivője. A találkozó George W. Bush amerikai elnök kérése volt a NATO-csúcsértekezlet előtt.

Cheney később az összesen csaknem 70 ezer főt számláló külföldi csapatok, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és a NATO-parancsnokság alatt álló Nemzetközi Biztonság-elősegítő Erő (ISAF) tisztségviselőivel is találkozik.

Az amerikai alelnök tíznapos közel-keleti és törökországi körútja keretében érkezett Afganisztánba, de látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre. Amikor legutóbb, 2007 februárjában Kabulban tárgyalt, húsz ember halálát okozta egy öngyilkos merénylő annak az amerikai támaszpontnak a bejáratánál, ahol Cheney éppen tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik