Nagyvilág

McCain most alulmaradna

John McCain, az amerikai Republikánus Párt valószínű elnökjelöltje alulmaradna, ha ma tartanák az elnökválasztást, akár Hillary Clinton, akár Barack Obama lesz a demokrata elnökjelölt - derült ki a Survey USA intézet szerdán ismertetett felméréséből.

A Survey USA felmérése szerint Obama biztosabb győzelmet aratna, mint Clinton: az előbbi 280-258, utóbbi 276-262 arányban nyerne McCainnel szemben. Bár az elnökválasztásig több mint hét hónap van hátra, és még nem dőlt el, ki lesz a Demokrata Párt jelöltje, egyre több becslés készül a választás várható kimeneteléről, melyik államban melyik párt győzne.

A felmérés azt mutatja, hogy a demokraták sok olyan “vörös” államban győznének, amely több választás óta a republikánus jelöltet támogatta. Obama több vörös államban nyerne, mint Clinton, egyebek között lekörözné McCaint Nevadában, Új-Mexikóban, Coloradóban, Észak-Dakotában. Az első mandátumos illinois-i szenátor győzne mindhárom nyugati parti államban, Indiana kivételével az egész Közép-Nyugaton és az észak-keleti államok többségében.

Az elnökválasztás eredményét ebben a korai időszakban azért is nehéz megjósolni – értenek egyet szakértők -, mert Obama és Clinton elkeseredett küzdelmet vív a jelöltségért. Ebből a harcból pedig erősen megosztva és meggyengülve kerülhet ki a Demokrata Párt. John McCain arizonai szenátornak viszont még egyesítenie kell a Republikánus Pártot, amelynek konzervatív magja mindeddig nem igyekezett felzárkózni mögötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik