Nagyvilág

Kína nem enged tudósítani a tibeti helyzetről

Több száz halottja van - az emigráns tibeti kormány szerint - Kína egyes területein és Tibetben az utóbbi napok tüntetéseinek, a kínai hatóságok 13-at említenek.

Pontos adatokat egyelőre nem lehet tudni, ugyanis a kínai hatóságok akadályozzák a tibeti válságról tudósító külföldi újságírók munkáját, nyilatkozta s Külföldi Sajtóklub pekingi érdekképviselete. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő kedden közölte: a külföldi tudósítók elmehetnek majd Tibetbe, hogy “felmérjék a helyzetet” a zavargások után, de azt nem mondta meg, mikor.

A dalai láma előző nap figyelmeztette népét, hogy lemondhat az emigráns kormány vezetőjének tisztéről, ha a tibetiek nem szüntetik be erőszakcselekményeiket, és megismételte: a tibeti függetlenség “nincs napirenden”.

Nem sokkal korábban Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő “bizonyítékokra” hivatkozva azt állította: a dalai láma köre szította és szervezte meg a színfalak mögül a tibeti lázongásokat, hogy “szabotálja a (nyári) olimpiai játékokat”.

Tenzin Taklha, a dalai láma közeli munkatársa szerint a párbeszéd a megoldás a két fél között, annak ellenére, hogy a 2002 óta az eddig létrejött hat találkozás sikertelen volt. Taklha nyilatkozata szerint a dalai láma elkötelezett a kínaiakkal való párbeszéd felújítása mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik