Külföld

Emberkereskedelemre is felkészítik az ukrán papokat

admin
admin

2008. 03. 19. 13:00

Az emberkereskedelem elleni küzdelemre készíti fel papjait és papnövendékeit az Ukrán Görög Katolikus Egyház (UGKC), amely ebből a célból külön tankönyvet jelentetett meg számukra.

A külföldi munkavállalás és az ehhez gyakran társuló emberkereskedelem igencsak időszerű kérdés Nyugat-Ukrajnában, ahonnan tömegesen indulnak útnak nők és férfiak egyaránt a világ szinte minden tájára, hogy megélhetést találjanak maguk és családjuk számára. Az elvándorlás a térségben olyan súlyos társadalmi problémává vált, hogy annak kezelésébe bekapcsolódott a régióban domináns görög katolikus egyház. Becslések szerint ugyanis évente legalább 100 ezer ukrán esik emberkereskedők csapdájába.

Nagyon sok távoli faluban a görög katolikus pap az egyetlen „nadrágos ember”, akihez a lakosok, a hívek tanácsért fordulhatnak kivándorlási ügyben. Ezért az egyház már korábban tanfolyamot szervezett Lviv (Lemberg) megye mintegy 340 görög katolikus lelkésze számára, hogy segítséget tudjanak nyújtani az útra indulóknak, és támogathassák az emberkereskedelem áldozatául esett híveket és családtagjaikat.

Ekkor támadt az egyházi vezetőknek az az ötletük, hogy tankönyvben foglalják össze a tudnivalókat. A kötet kiadására a Szambor-Drohobicsi Egyházmegye Karitász szervezete vállalkozott nemzetközi migrációs szervezetek anyagi támogatásával.

A március közepén megjelent tankönyv keresztényi, szociális és lélektani szempontból vizsgálja a migráció hátterét, megvilágítja az egyház lehetséges szerepét a kérdés gyakorlati kezelésében. A kötet tanácsokkal látja el az egyház papjait arra vonatkozóan, hogyan nyújthatnak lelki támaszt az emberkereskedelem kárvallottjainak és környezetüknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.