Nagyvilág

Előre hozott választások lesznek Kuvaitban

Feloszlatta a parlamentet a kuvaiti uralkodó szerdán, két nappal a kormány lemondását követően, majd miniszterelnök-helyettese közölte, hogy május 17-én előre hozott választásokat tartanak.

Szabáh el-Ahmad asz-Szabáh sejk a nemzethez intézett televíziós beszédben jelentette be a döntést, amelyet a nemzeti egység megőrzésének szükségességével indokolt.

Hétfőn nyújtotta be lemondását a kuvaiti kormány minden tagja, miután folyamatossá váltak a torzsalkodások a parlament és a kormány között, és az uralkodó hiába szorgalmazta együttműködésüket. A lemondólevél szerint a kormány arra panaszkodott, hogy a képviselők beavatkoznak a miniszterek hatáskörébe, és obstrukciós politikát folytatnak.

A legutóbbi összeütközés tárgya az volt, hogy a törvényhozás jelentős béremelést követelt a közalkalmazottak számára, noha a kormány februárban már végrehajtott egyet, és a fizetések már így is a költségvetés felét teszik ki a gazdag olajállamban. A kormány elutasította azt a parlamenti kezdeményezést is, hogy az állam egyenlítse ki az állampolgárok pénzintézetekkel szembeni tartozásait. Számos képviselő van azon az állásponton, hogy a kuvaiti népnek joga van élvezni az ország hatalmas olajkincséből származó bevételt, a kormány viszont fel akar készülni egy olyan időszakra, amikor kifogynak a kutak, és több lábra akarja állítani a gazdaságot.

Másodszor történt meg, hogy asz-Szabáh sejk feloszlatta a törvényhozást, és egyben ez az ötödik ilyen alkalom a 46 éves kuvaiti demokrácia történetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik