Nagyvilág

Bush ismét megvédte az iraki háborút

Az emberéletben és vagyonban megfizetett magas ár ellenére helyes döntés volt Szaddám Huszein diktátor eltávolítása Irak éléről - hangsúlyozta George Bush. Szerinte folytatni kell a háborút, mert a terror könnyen átlépheti újra Irak határait. Az elnökjelölt-aspiránsok viszont azonnal elrendelnék az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását.

“Ezt a háborút Amerika megnyerheti, és meg is fogja nyerni” – szögezte le az amerikai elnök az Iraki szabadság nevű hadművelet 2003-as megindításának évfordulója alkalmából tartott beszédében. Értékelése szerint a feláldozott emberéletek és a keletkezett anyagi károk megérték az erőfeszítést.

Értelmetlen áldozatok

az iraki háború számokban

Az iraki háborúnak eddig 3990 halálos amerikai áldozata van, és az Egyesült Államok adófizetőinek eddig 500 milliárd dollárjába kerültek a műveletek. Irakban jelenleg 158 ezer amerikai katona állomásozik, számukat nyárig várhatóan 140 ezerre csökkentik

A CBS News televízió szerdán ismertetett felmérése szerint az amerikaiak többsége ellenkezőképpen vélekedik. A megkérdezettek 64 százaléka szerint az iraki háború nem érte meg az amerikai emberi és anyagi áldozatokat, s csak 29 százalék érzi úgy, hogy megérte. Az amerikai közvélemény 2006 márciusában volt a legborúlátóbb: akkor csak minden negyedik válaszoló nyilatkozott úgy, hogy a háború megérte az áldozatokat.

Az amerikai elnök szerdán a Pentagonban arról beszélt, hogy bevált az az egy évvel ezelőtti intézkedés, amellyel az erőszak megfékezése érdekében megnövelték az Irakban harcoló csapatok létszámát. Bush kitért arra, hogy a következő feladat az elért eredmények megszilárdítása, a szélsőségesek vereségének visszavonhatatlanná tétele.

Amerika veszélyben?

Az elnök szerint, ha Amerika most meghátrálna, akkor Irak visszazuhanna a felekezetközi háborúskodásba, Irán felbátorodna, és az al-Kaida hozzáférhetne az iraki olajkincshez, hogy tömegpusztító fegyvereket szerezzen be és megtámadja az Egyesült Államokat. A terror átlépné Irak határait és a világgazdaságot is fenyegetné – mondta, hozzátéve, hogy “azok a terroristák, akik ártatlanokat gyilkolnak Bagdad utcáin, ártatlanokat akarnak gyilkolni amerikai városok utcáin is”.

Bush nem beszélt a háború végéről, ellenben leszögezte, hogy “az Egyesült Államok folytatni fogja terrorellenes küzdelmét, bárhol is tűnjön fel az ellenség”.

Az elnökjelölt-aspiránsok befejeznék

Elnökké választása esetén Barack Obama és Hillary Clinton is azonnal elrendelné az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását – ezt a amerikai Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa szerdán, az iraki invázió megindításának ötödik évfordulóján közölte.

“Nem nyerhetjük meg mi az ő polgárháborújukat, nem létezik katonai megoldás” – hangoztatta a New York-i szenátor. Az elnöki hivatal elfoglalása után 60 napon belül megkezdődhetne a csapatok hazaszállítása – hangsúlyozta a volt first lady.

Vetélytársa, Barack Obama illinois-i szenátor egy észak-karolinai gyűlésen kijelentette: beiktatása után azonnal elrendelné a csapatok hazahozatalát, amely becslése szerint legfeljebb 16 hónapig tartana. Obama csak a bagdadi nagykövetség védelmére hagyna Irakban egy csapategységet, valamint egy olyan terrorellenes erőt állomásoztatna az országban, amely az al-Kaidára mérne csapást, ha arra az irakiak nem volnának képesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik