Nagyvilág

Tehetetlen a NATO Koszovóban?

Nem biztos, hogy a koszovói helyzetet a NATO, illetve a nemzetközi erők meg tudják oldani – írja a New York Times nevük elhallgatását kérő NATO-nyilatkozatai alapján.

Az agresszió fokozódása a többségben szerbek által lakott észak-koszovói Mitrovicában kihívást jelent a nemzetközi rendfenntartó szervek számára – írja a New York Times. A NATO nehéz helyzetben van: 16 ezer fős hadserege arra hivatott, hogy garantálja a biztonságot, nem szeretne ugyanakkor vérontáshoz folyamodni, ezáltal pedig politikai konfliktushelyzeteket generálni.

A NATO-hadsereget nem vethetik be minden egyes zavargás lecsillapítására. „Egy politikai és egy biztonsági probléma között van egy hajszálnyi különbség” – nyilatkozta egy rangos NATO-tisztviselő Brüsszelben.

A NATO egyes emberei attól félnek, hogy a nemzetköziek nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal ahhoz, hogy a rendet fenntarthassák. A koszovói rendőrségtől korábban több száz szerb nemzetiségű rendőr lépett ki és tett esküt Szerbia felé.
Uniós képviselők szerint, ha a szerbek nagyon kitartóak, az EU keveset tehet ellenük. Anglia vagy Franciaország formálisan tiltakozhat ugyan az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, ám Oroszország ezt mindenképpen megvétózná. Oroszország Szerbia szövetségese, és szerinte Koszovó függetlensége egy fekete folt a nemzetközi törvénykezés oldalain.

Nem tudják biztosítani a rendet? (Fotó: MTI)

Nem tudják biztosítani a rendet? (Fotó: MTI)

A szerb többségű koszovói városban, Mitrovicában hétfőn szerbek fegyverekkel és gránátokkal támadtak a nemzetközi békefenntartókra, rendőrök és NATO-katonák tucatjait megsebesítve. Ez volt a legerőszakosabb támadás azóta, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét február 17-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik