Nagyvilág

Meghalt egy ukrán békefenntartó Koszovóban

Meghalt a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) egyik ukrán rendőrtisztje, aki hétfőn sebesült meg a megosztott Kosovska Mitrovicában helyi szerbekkel vívott összecsapásokban.

A halál okáról egyelőre nincs információ, de a NATO és az ENSZ koszovói missziója hétfőn egyaránt arról számolt be, hogy a zavargásokban, amelyek a legsúlyosabbak voltak a koszovói függetlenség egy hónappal ezelőtti kikiáltása óta, a feldühödött szerb tömegből automata fegyverekkel és kézigránátokkal is támadták UNMIK rendőri erejét. A koszovói rendőrség szóvivője szerint az ukrán rendőrtiszt hétfőn este halt meg.

Az etnikailag megosztott város északi, szerbek lakta részében azután robbantak ki zavargások, hogy az UNMIK rendőri ereje hétfő hajnalban visszafoglalta a városi bíróság épületét a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó szerb alkalmazottaktól, s több tucat embert őrizetbe vett.

Kómában van egy szerb tüntető is, aki a bíróság épületénél kapott fejlövést. A férfi súlyos agykárosodást szenvedett.
Az albán többségű dél-szerbiai tartomány függetlenségének egy hónappal ezelőtti kikiáltása óta a hétfői volt a legsúlyosabb erőszakos konfliktus.

A NATO és az ENSZ koszovói missziója hétfőn egyaránt arról számolt be, hogy feldühödött szerb tömeg nemcsak kövekkel, petárdákkal és Molotov-koktéllal, de sorozatlövő fegyverekkel és kézigránátokkal is támadta az UNMIK rendfenntartóit.

Hétfő esti rendőrségi közlés szerint 63 – lengyel , ukrán, francia – ENSZ-rendőr és mintegy 70 koszovói szerb sebesült meg. A zavargás 32 részvevőjét állították elő, ellenük büntető eljárás indul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik