Nagyvilág

Megunták a vitát, lemondott a kormány Kuvaitban

Hétfőn a kuvaiti kormány minden tagja benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek. A kabinet megunta az ellenzékkel folytatott kilátástalan „harcot”.

Hírügynökségi jelentések abban látják a lemondás okát, hogy folyamatossá váltak a torzsalkodások a parlament és a kormány között, és az uralkodó hiába szólított fel együttműködésre. A lemondólevél szerint a kormány arra panaszkodott, hogy a képviselők beavatkoznak a miniszterek hatáskörébe, és obstrukciós politikát folytatnak.

A legutóbbi összeütközés tárgya az volt, hogy a törvényhozás jelentős béremelést követelt a közalkalmazottak számára, noha a kormány februárban már végrehajtott egyet, és a fizetések már így is a költségvetés felét teszik ki a gazdag olajállamban. A parlament egyik iszlamista tagja szerint viszont a kormány hagyott fel az együttműködéssel, és itt az ideje új képviselők választásának.

A kormány újjáalakításának vagy a parlament feloszlatásának ügyében Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah emír mondja ki a végső szót. A kormány távozásához ugyanis a miniszterelnöknek kell benyújtania a kabinet lemondását az Arab-öböl menti állam uralkodójának, az emírnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik