Nagyvilág

400 millió korona vizitdíjat fizettek be a csehek

A januári statisztika szerint jelentősen visszaesett az orvoslátogatások, a kórházi beutalások és a mentők kihívásának a száma, a gyógyszerfogyasztás pedig a felére esett vissza.

Mintegy 400 millió koronát fizettek ki vizitdíjként januárban a cseh állampolgárok – közölte hétfőn a cseh egészségügyi tárca. Az összeg több mint felét a gazdaságilag aktív személyek fizették ki, míg a gyerekekre és a nyugdíjasokra az illetékek mintegy 45 százaléka esik.

Marek Snajdr, egészségügyi miniszterhelyettes szerint az első hónapról készített statisztika azt mutatja, hogy az illetékek bevezetése a cseh egészségügyben sikeres volt. A kimutatás szerinte ugyanakkor azt is bebizonyította, hogy az illetékek nem a kiskorúakat és nem az időseket sújtják elsősorban.

„Az illetékek rendszere jól működik. Sőt jobban, mint ahogy vártuk” – jelentette ki Marek Snajdr a cseh közszolgálati televízióban.

A minisztérium most nyilvánosságra hozott kimutatása szerint januárban 24 százalékkal kevesebben keresték fel a háziorvosokat, mint a korábbi hónapokban. A kórházi beutalások száma 14 százalékkal, míg a mentők kihívása kilenc százalékkal volt alacsonyabb, mint a korábbi havi átlag. A gyógyszerfogyasztás pedig majdnem a felére csökkent.

A cseh ellenzék szerint azonban egyhavi statisztika kevés ahhoz, hogy bármiféle következményeket lehessen levonni belőle.

Az illetékek bevezetését a legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság mintegy harmada helyesli, míg kétharmada elutasítja. Újabban viták keletkeztek a koalícióban is, mert a két kisebb koalíciós partner – a kereszténydemokraták és a zöldek – szeretnék eltörölni a vizitdíjakat a gyermekek számára, s a reform második szakaszában ellenzik a kórházak részvénytársaságokká való átalakítását, illetve a magántőke tervezett bevonását az egészségbiztosítókba. Csehországban a kilencvenes évek eleje óta több-biztosítós rendszer van; jelenleg kilenc működik az országban.

Csehországban januárban vezették be az egészségügyi illetékeket. Az orvosi vizitdíj harminc korona, s ugyanennyit kell fizetni a recept egy-egy tételéért is. A kórházi napidíj 60 korona, míg a mentőszolgálat igénybevétele 90 korona. Az illetékek fizetése mindenkire kötelező, beleértve a csecsemőket és a nyugdíjasokat is. A összes illeték évi felső határa 5000 korona, amit azon felül fizet valaki, azt a biztosítója visszatéríti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik