Külföld

Népi háború indul a tibeti tüntetők ellen

admin
admin

2008. 03. 16. 09:00

A tibeti kínai hatóságok „népi háborút” hirdetnek a lhaszai tüntetők ellen, akiket Peking „a dalai láma zsoldjában álló szakadároknak tekint. A zavargásoknak – az emigráns tibeti kormány szerint – 80 halottja és 72 sebesültje van.

Tibetből érkező telefonok útján összesen 80 áldozatot tudtak eddig azonosítani a szerzetesek által vezetett tüntetők és a kínai rendfenntartó szervek közötti összecsapások után – nyilatkozott az indiai Dharamszalában működő emigráns tibeti kormány szóvivője. A dalai láma egyik közeli munkatársa hozzátette, hogy 26 embert szombaton öltek meg a lhaszai börtön közelében. Külföldi szemtanúk is arról számoltak be vasárnap, hogy előző nap sokszor lehetett lövéseket hallani a tibeti fővárosban.

Az emigráns kormány vasárnap ismét visszautasította a kínai vádakat, melyek szerint a dalai láma állna a lhaszai erőszakos cselekmények mögött. „A tibeti béke a dalai lámának köszönhetően vált tartóssá. Ő a béke apostola, és soha nem tudna senkit sem rávenni arra, hogy engedjen az erőszaknak” – jelentette ki Szamdhong Rinpocse miniszterelnök.

Közben Dharamszalában legalább ezer tibeti tüntetett a Tibeti Ifjúság Kongresszusa nevű szervezet vezetésével, amely a dalai lámával ellentétben, nem csupán Tibet kulturális autonómiáját, hanem függetlenségét követeli. Mintegy 70 menekült éhségsztrájkba kezdett a város egyik buddhista szentélyében. A tüntetők egyúttal a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottjára szólítottak fel.

A tibeti kommunista pártlap arról számolt be, hogy a helyi vezetők szombaton este válságülést tartottak, és leszögezték: népi háborút kell vívni a megosztottság ellen és a stabilitás védelme érdekében. Ezért „határozott ellentámadást kell indítani, hogy letörjék az ellenséges erők arrogáns dühét”.

Ugyancsak a kínai-ellenes lázadást ítélte el a Peking által kinevezett Pancsen Láma, a második legnagyobb méltóság a tibeti hierarchiában, aki szerint a tiltakozások „a buddhizmus tanításai ellen való szabotázst” jelentik. A dalai láma küldöttei által kijelölt még gyermek Pancsen Lámát 1995-ben a kínai rendőrség letartóztatta, azóta nincs hír róla. Ugyanekkor emelte erre a rangra a kínai vezetés saját, ma húszéves jelöltjét.

Lhaszában vasárnap szemtanúk szerint nyugalom volt, de továbbra is a kínai hadsereg katonái tartják ellenőrzésük alatt a várost. A tibeti prefektúra vezetője mindazonáltal ismét cáfolta, hogy rendkívüli állapotot vezettek volna be a tartományban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.