Nagyvilág

Előállították a kolozsvári nacionalistákat

Két román fiatalt vett őrizetbe a kolozsvári rendőrség, akiket a városban március 15-én megvert magyar fiatalember bántalmazásával vádolnak. Azért bántották, mert kokárda és magyar zászló volt nála.

A 17 esztendős magyar fiatalember piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a helyi március 15-i ünnepségre, amikor – vallomása szerint – a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőjobboldali szervezet által rendezett magyarellenes tüntetés résztvevői megtámadták.

A Transindex erdélyi hírportál értesülései szerint a fiú az ütlegelés miatt a földre zuhant, elvesztette eszméletét, de szemtanúk szerint tovább rugdosták. A kolozsvári rendőrség a vasárnapi hírek szerint két román fiatalembert vett őrizetbe: mindketten több ütést mértek a magyar fiatalember arcára és testére, majd elvették a nála lévő magyar zászlót.

A hírportál ezzel kapcsolatban tudósít arról is, hogy az Új Jobboldal tüntetésen mintegy hetvenen vettek részt, többségük középiskolásnak kinéző fiatal volt. A szónokok kifejtették: a magyarok a saját országukban alázzák meg és provokálják a románokat a március 15-i megemlékezésekkel, mert ezzel arra a napra emlékeztetnek mindenkit, amikor Erdélyt Magyarországhoz csatolták. Felszólította a román államfőt, a miniszterelnököt és minden állami szervet, hogy ne tűrjék tovább a magyar párt jelenlétét a kormányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik