Nagyvilág

Lőszer robbant be Albániában

Hatalmas robbanás történt szombaton egy albániai katonai létesítményben, ahol lőszer hatástalanítása folyt. Négyen meghaltak, 170-en megsebesültek.

A nem sokkal déli 12 óra után történt detonáció következtében meghaltak legkevesebb négyen, és több mint 170-en megsérültek, többségükben polgári személyek, köztük gyerekek – közölte Sali Berisha kormányfő szóvivője, illetve Nard Ndoka egészségügyi miniszter. Eddig négy holttestet találtak a helyszínen, a Tiranától 10 kilométerrel északra fekvő Gerdec falu közelében. Egyes jelentések szerint a sérültek száma a 200-at is elérheti.

A lőszergyűjtő telepen amerikai szakemberek segítségével végezték albán polgári személyek a lőszerek hatástalanítását. Emiatt amerikai állampolgárok is lehetnek az áldozatok között. Mintegy 100-an dolgoztak ott. A többi sérülés a faluban történt a lökéshullámok hatására, Gerdecben sérülhettek meg a gyerekek is.

A nagy robbanás további robbanásokat idézett elő, amelyek sorozata órákig tartott. A faluból kimenekítették az embereket. A hadsereg megfelelő egységei páncélozott járművekkel végezték az evakuálást.

A kormányfő meglátogatott sérülteket egy kórházban, és közölte, hogy legkevesebb négyüknek súlyos az állapota. A legtöbben égési sérüléseket szenvedtek, illetve sokkot kaptak – tette hozzá. Az első robbanás hatására fél órára felfüggesztették a tiranai repülőtér forgalmát.

“Az 1945 óta felhalmozott óriási lőszermennyiség az egyik legsúlyosabb probléma, és folyamatos veszélyt jelent” – jelentette ki Berisha. Mint mondta, a robbanás oka lehet emberi mulasztás, de elképzelhető, hogy elöregedett lőszerek maguktól robbantak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik