Nagyvilág

Bíróságot foglaltak a koszovói szerbek

Provokációnak minősítette Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, hogy szerb nemzetiségű koszovói igazságügyi dolgozók pénteken behatoltak a Kosovska Mitrovica-i bíróság épületébe és kitűzték a szerb zászlót.

Az észak-atlanti szövetség főtitkára erről koszovói látogatásán nyilatkozott. Koszovóba első ízben látogatott el azóta, hogy a terület február 17-én kikiáltotta függetlenségét, elszakadását Szerbiától.

De Hoop Scheffer néhány órával az épületfoglalás után kereste fel az észak-koszovói várost. Találkozott a település albán polgármesterével, Bajram Rexhepivel, s bár egy kisebb szerb településre, Gojbuljára is ellátogatott, az észak-koszovói szerb vezetőkkel tervezett megbeszélése meghiúsult.

De Hoop Scheffer emiatt sajnálkozását fejezte ki, s úgy vélte: a szerb vezetők a találkozó meghiúsításával hibát követtek el, a NATO vezette békefenntartók erők (KFOR) azért tartózkodnak Koszovóban, hogy minden helyi polgár – szerbek és más nemzetiségűek – védelmét biztosítsák.

A Kosovska Mitrovicában hetek óta tüntető szerb nemzetiségű koszovói igazságügyi dolgozók a rendőrségi kordont áttörve péntek reggel hatoltak be a helyi bíróság épületébe. A tömeg többek között azt követelte, hogy a bíróság kerüljön vissza a – Koszovó függetlenségét el nem ismerő – Szerbia igazságügyi minisztériumának hatáskörébe. Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetője a rend helyreállítására szólította fel az ENSZ-rendőrséget, s ezt szorgalmazták a koszovói albán vezetők is.

A NATO közleménye szerint Jaap de Hoop Scheffer Pristinában találkozott Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel és Hashim Thaci miniszterelnökkel, valamint az UNMIK és a KFOR, illetve a tervezett európai uniós misszió (EULEX) vezetőivel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik