Külföld

Pénteken megszüntethetik az amerikai vízumkényszert

admin
admin

2008. 03. 13. 08:51

Amerikai-magyar egyeztetések kezdődnek a majdani vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatról pénteken Washingtonban, és akár még aznap elfogadhatják az egyezményt – értesült az MTI az amerikai külügyminisztériumból.

Az egyeztetések kedvező esetben már aznap befejeződnek, és a felek aláírhatják a memorandumot – mondta a minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője. Ugyanakkor nincs biztosíték arra, hogy a tárgyalások egy nap alatt lezárulnak, az egyeztetések a jövő héten folytatódhatnak. A tisztviselő hangsúlyozta, a vízummentességi szerződés véglegesítéséhez Magyarországnak is a 10 százalékos vízumelutasítási küszöb alá kell kerülnie.

Elmondta, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium minden pályázó országgal külön-külön egyeztet a szerződés tervezetéről. Az egyik állammal nagyobb, a másikkal kisebb haladást ért el Washington – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az amerikai kormánynak a tárgyalások során figyelembe kell vennie azokat az új előírásokat, amelyeket a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban elfogadott törvények rögzítenek. Ezeknek az előírásoknak a vízummentességi program jelenlegi tagjai 2009 októberéig kötelesek megfelelni – mondta.

Egy kongresszusi tisztviselő ugyancsak azt mondta az MTI-nek, hogy az amerikai-magyar egyetértési nyilatkozatot a felek legkorábban pénteken aláírhatják, de esetleg több egyeztetési fordulóra lehet szükség a szöveg véglegesítéséhez. A tervezet adatszolgáltatási kötelezettséget is rögzít.

Tájékoztatása szerint a pénteken kezdődő konzultációkon a Budapestről érkező delegációt Berta Krisztina, a külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője fogja vezetni. A memorandumot magyar részről valószínűleg a washingtoni nagykövet, amerikai részről pedig a belbiztonsági minisztérium helyettes államtitkára fogja ellátni kézjegyével. Washington a magyar egyeztetésekkel szinte párhuzamosan Szlovákiával is tárgyal a vízummentességi szerződés tervezetéről.

A washingtoni magyar nagykövetség az MTI megkeresésére annyit közölt: a memorandum tervezetéről a tárgyalások folyamatban vannak, és a felek a közeljövőben remélhetőleg megállapodnak.

April Foley budapesti amerikai nagykövet tavaly decemberben Washingtonban a magyar nagykövetség ünnepi vacsoráján azt mondta, hogy Magyarország 2008-ban bizonyosan teljesíti a vízummentességi programba bekerülés fő feltételét: a 10 százalékos elutasítási küszöb alá kerül. A nagykövet jelezte, hogy Magyarország nagyon közel van ehhez a célhoz; hat éve még 20 százalék volt ez az arány, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.