Külföld

EU-orosz közeledést akarnak a franciák

admin
admin

2008. 03. 11. 21:06

Franciaország egyik célja az lesz az év második felében esedékes európai uniós elnöksége alatt, hogy tető alá hozza az EU és Oroszország stratégiai partnerségi szerződését - közölte kedden Párizsban Bernard Kouchner.

A francia diplomácia vezetője részt vett előzőleg a védelmi kérdésekkel foglalkozó francia-orosz együttműködési tanács ülésén. Ott volt Hervé Morin védelmi miniszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Anatolij Szergyukov védelmi miniszter is. Az ülés után közös sajtóértekezleten számoltak be a részvevők a tanácskozásról.

Az EU egy ideje jegeli az Oroszországgal kötendő partnerségi szerződését, de mivel a múlt decemberben közeledtek az álláspontok Oroszország és Lengyelország húsexporttal kapcsolatos, két éve tartó vitájában, ismét van remény arra, hogy Moszkva és Brüsszel felújíthatja erről tárgyalásait.

Lavrov dicsérte Nicolas Sarkozy francia elnöknek az európai biztonsági rendszer kiépítésével kapcsolatos terveit. Ez a törekvés összhangban van azzal az orosz óhajjal, hogy multipoláris legyen a világ. Egy közös hangon beszélő, erős Európa nélkül nem lehetséges stabil fejlődés a kontinensen -vélekedett az orosz diplomácia vezetője.

Szergyukov bejelentette, hogy Oroszország részt akar venni az Európai Unió csádi békefenntartó erőiben. A moszkvai kormány elhatározta, hogy csapatszállító helikoptereket bocsát az EU-erők rendelkezésére – mondta az orosz védelmi miniszter. (Az EUFOR-katonák Csádnak a nyugat-szudáni válságövezettel, Dárfúrral határos területén teljesítenek szolgálatot, védik a Dárfúrból érkező menekülteket.)

A felek rögzítették, hogy bizonyos kérdésekben továbbra is áthidalhatatlan szakadék van álláspontjaik között, például Koszovó ügyében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.