Nagyvilág

Bush–Putyin-találkozó hátterét építik Romániában

A román biztonsági szervek nagy erőkkel készítik elő a talajt a NATO-csúcstalálkozó zavartalan lebonyolításához, különös tekintettel arra, hogy nem hivatalos információk szerint ez alkalomból kétoldalú megbeszélést tart majd a Fekete-tenger partján az amerikai és az orosz elnök.

Az Evenimentul Zilei című napilap hétfőn nem hivatalos forrásokra hivatkozva jelezte, hogy George W. Bush és Vlagyimir Putyin feltehetően még az április 2. és 4. között tartandó bukaresti csúcstalálkozó előtt, azaz április elsején ül közös asztalhoz. A lap úgy tudja, hogy e kétoldalú találkozóra nem a fővárosban, hanem Traian Basescu román államfő nyári rezidenciáján kerül sor a Fekete-tenger partján fekvő Neptunban.

A Fehér Ház lakójának gépe ezért valószínűleg eleve Konstancába érkezik a Mihail Kogalniceanu repülőtérre, onnan pedig helikopterrel vagy gépkocsin viszik őt Neptunba. A román tengerpartot állítólag az elmúlt hetekben tüzetesen átvizsgálták a biztonsági szervek, maga Cristian David belügyminiszter is a helyszínre utazott a rendőri erők főembereivel. Úgy hírlik, hogy az amerikai elnök biztonsági emberei is részt vettek az ellenőrző akciókban. A román külügyminisztérium nem erősítette meg a Bush-Putyin-találkozóról szóló értesülést, a kétoldalú találkozók közül csak kettőt jeleztek eddig. Eszerint Bush külön-külön folytat majd eszmecserét Basescu államelnökkel és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel.

A többi román lap hétfőn beszámolt arról, hogy Bukarestben a karhatalom (SPP) egységei szimulációs gyakorlatot végeztek a hétvégén a Baneasa repülőtéren. „Eljátszották”, hogy egy autókonvojban ülő magas rangú személyiséget a gépkocsiból való kiszállás pillanatában meg akarja támadni egy késes merénylő, aki a tömegből ugrik elő. A SPP másfél ezer tisztje mind készenlétben fog állni – jelezte hétfőn a román média, hozzáfűzve, hogy a belügyminisztérium mintegy 23 ezer alkalmazottját veti be a biztonsági munkába a csúcs idején.

A Mercedes cég hetven limuzint, a Ford pedig négyszáz gépkocsit ajánl fel a delegációkat szállító konvojok számára. Az egyenként 300 lóerős autók golyóállóak. A hivatásos román gépkocsivezetőket állítólag a járműveket gyártó cégek emberei készítették fel, megismertetve velük az autók technikai sajátosságait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik