Nagyvilág

Terrorista akciót hiúsítottak meg Kínában

Terrorista támadást akadályozott meg a legénység egy kínai személyszállító repülőgépen - jelentették be a pekingi hatóságok. A gép mosdójában gyúlékony anyagot találtak, a járat utasai közül pedig legalább kettőt letartóztatott a rendőrség.

A kínai hírügynökség jelentése szerint “az eltervezett terrorista támadás” az északnyugati Hszincsiang (Xinjiang) tartományban történt még pénteken. A China Southern Airlines légitársaság Urumcsiból (Urumqi) Pekingbe induló gépe kényszerleszállást hajtott végre Lancsouban (Lanzhou), Kanszu (Gansu) tartomány fővárosában. Nur Bekri, Hszincsiang kormányzója szerint “légi katasztrófa okozására történt kísérlet”. Áldozatok vagy károk nincsenek. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

Hszincsiangban él a kínai muzulmánok többsége, közel tízmillió ujgur, akit zavar a kínaiak évtizedek óta tartó betelepülése. A terület a harmincas években Kelet-Turkesztán néven helyi hadurak vezetése alatt gyakorlatilag önállóságot élvezett, s ma is vannak szeparatista törekvések a függetlenség elnyerésére.

Január végén a rendőrség Urumcsiban felszámolt egy szeparatista csoportot, s ennek során két fegyverest megöltek, 15-öt letartóztattak. Céljuk állítólag a pekingi olimpia megzavarása volt.

“A szóban forgó csoport merényletet tervezett végrehajtani a játékok idején – mondta Vang Le-csüan (Wang Lequan), a Kínai Kommunista Párt hszincsiangi (Xinjiang) szervezetének vezetője. – Az olimpia jelentős esemény, mindig akadnak olyanok, akik megpróbálnak zavart kelteni. Eltökélten kell küzdenünk a terroristák, a szabotőrök és a szakadárok ellen, tekintet nélkül arra, hogy milyen etnikumhoz tartoznak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik