Nagyvilág

Obama nyert Wyomingban

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó szoros küzdelemben Barack Obama nagy előnnyel szerezte meg az elsőséget a wyomingi előválasztási fordulóban szombaton.

Az afro-amerikai szenátor 59-40 arányú győzelmet szerzett vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben, így némileg visszanyerte lendületét, amelyet a volt first lady a keddi fordulóban – Texas, Ohio és Rhode Island államokban – aratott győzelmeivel lefékezett. A kis népességű észak-nyugati állam összesen csak 18 delegáltat küldhet a nyár végi demokrata jelöltállító konvencióra, Clinton és Obama közötti kiélezett küzdelmében azonban minden győzelem számít.

Az ABC hírtelevízió számítása szerint Barack Obama eddig 1577, Hillary Clinton pedig 1467 küldöttet gyűjtött össze az augusztusi denveri demokrata pártkongresszusra, amelyen hivatalosan megválasztják a párt elnökjelöltjét. A jelöltséghez 2025 küldött szavazatára van szükség, ennyit az előválasztási időszak végéig már valószínűleg egyik aspiráns sem lesz képes összegyűjteni.

A demokrata jelöltségért évtizedek óta nem volt ennyire szoros a verseny, amit részben az magyaráz, hogy különlegesek a pályázók: soha nem volt még ekkora esélye, hogy egy nő vagy egy fekete legyen az amerikai elnök.

Az előválasztási versenyfutás következő jelentősebb fordulóját a 188 küldöttet adó Pennsylvaniában rendezik meg április 22-én. Előtte, jövő kedden a jelentős fekete népességű Mississippiben lesz előválasztás, amelyen Obama győzelmét jósolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik