Nagyvilág

Megállapodtak az új pakisztáni kormányról

Megállapodás született vasárnap az új kormánykoalíció megalakításáról a pakisztáni törvényhozási választásokon fölényes győzelmet arató két ellenzéki párt között.

A koalíciós partnerek készen állnak a kormány megalakítására – jelentette be Aszif Ali Zardari, a Pakisztáni Néppárt (PPP) meggyilkolt vezetőjének, Benazir Bhuttónak az özvegye, a párt társelnöke és Navaz Sarif volt kormányfő, a Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz (PML-N) vezetője közös sajtótájékoztatón. Visszahelyezik tisztségükbe azokat a bírákat, akiket Pervez Musarraf elnök menesztett a rendkívüli állapot idején – közölte a két politikus. Zardari és Navaz felszólította az államfőt, hogy azonnal hívja össze az új parlamentet.

A PPP és a PML-N nagyarányú győzelmet aratott a kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga – Kuaid-a-Azam (PML-K) felett a február 18-án megrendezett választáson. A legtöbb szavazatot a PPP szerezte, így várhatóan ez a párt adja majd a miniszterelnököt.

Musarraf a választási vereség ellenére nem hajlandó lemondani, hanem kitölti tavaly ősszel megkezdett, újabb ötéves elnöki mandátumát. Az államfő több alkalommal jelezte, hogy kész együttműködni az új parlamenti többséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik