Külföld

Lemondott a szerb kormányfő

admin
admin

2008. 03. 08. 17:42

A koszovói függetlenség kikiáltása és annak egyre szélesebb körű elismerése tűrhetetlen koalíciós feszültséget keltett a szerb kormányban. A kabinetnek egy fontos kérdésben sem volt egységes az álláspontja. Vojislav Kostunica kormányfő ezért lemondott és előrehozott választásokat javasol. Három forgatókönyv lehetséges.

Egyetlen fontos kérdésben sincs már egységes álláspontja a kormány tagjainak, így a kabinet képtelen a működésre – indokolta döntését Kostunica Belgrádban a BBC tudósítása szerint. A távozó kormányfő úgy vélte, hogy a törvényhozás mandátumát „vissza kell adnia a népnek”, és a májusi helyhatósági választások alkalmával egyben új parlamentet is választhatnának. A mostani szerb parlamentben egyik párt sincs többségben.

A kormányfő a radikálisokkal tartana

A mérsékelten nacionalistának tartott, Kostunica vezette Szerbiai Demokata Párt támogatja a szélsőségesen nacionalista, ellenzéki Radikális Párt törvényjavaslatát, amely elítéli az EU-t, amiért hadtestet küld Koszovóba és felhívja a volt szerbiai tartomány függetlenségét elismerő országokat, hogy vonják vissza döntésüket.

Kostunica bejelenti távozását (Fotó: MTI)

Kostunica bejelenti távozását (Fotó: MTI)

A kisebb koalíciós partner, az ismét államfővé választott Boris Tadic Demokrata Pártja által delegált miniszterek viszont nem értenek egyet a radikálisok javaslatával.

Az EU-val, vagy az EU ellen

A Koszovó függetlenségét el nem ismerő két koalíciós párt szakítása mögött stratégiai különbségek állnak: a Kostunica vezette párt szerint az uniós tagországok jogellenesen ismerik el Koszovót, míg Tadic elnök pártja azzal érvvel, hogy Belgrád csak úgy biztosíthatja Koszovóval kapcsolatos jogait, ha csatlakozik az EU-hoz.

A belgrádi kormány egyébként korábban egyetértésre jutott egy titkos tervről Koszovó és az új országot elismerő államok ellen, bár az elképzelés részleteiről semmit sem tudni.

Koszovó február 17-én kikiáltott függetlenségét az Egyesült Államok és a legjelentősebb EU-tagországok elismerték, Szerbia, Oroszország és szövetségeseik nem. Hazánk március 19-én tervezi elismerni az új államot az FN értesülése szerint.

Forgatókönyvek

Elemzők szerint három forgatókönyv lehetséges: Tadics elnök választásokat ír ki, amelyet az államfő reményei szerint az európapártiak nyernek (bár a radikálisok győzelme ugyanilyen valószínű).

A másik lehetőség, hogy ezek a pártok – Tadics demokrata pártja, a G-17 és a liberálisok – nem közösködnek Kostunica pártjával, ez azonban kisebbségben kormányban marad és a radikálisok kívülről támogatják.

A harmadik forgatókönyv a nagykoalíció Kostunica és a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő radikálisok között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.