Külföld

Lemondott a szerb kormány

admin
admin

2008. 03. 08. 16:21

A koszovói függetlenség és Belgrád Európai Unióhoz való közeledése ügyében támadt szerbiai kormányválság miatt szombaton lemondott Vojislav Kostunica kormányfő.

A lemondott miniszterelnök egyszersmind előre hozott parlamenti választások megtartására szólított fel. A koalíción belüli egység hiánya miatt a kormány képtelen a működésre – indokolta döntését Kostunica.

A hét folyamán már jelezte, hogy súlyos válságban van a kormány és koalíciós partnereit közvetett módon azzal vádolta, hogy a Nyugattal való jó kapcsolatok ápolása érdekében feladják Szerbia Koszovóra vonatkozó követelését.

Elemzők szerint három forgatókönyv lehetséges: Tadics elnök választásokat ír ki, amelyet az államfő reményei szerint az európapártiak nyernek (bár a radikálisok győzelme ugyanilyen valószínű). A másik lehetőség, hogy ezek a pártok – Tadics demokrata pártja, a G-17 és a liberálisok – nem közösködnek Kostunica pártjával, ez azonban kisebbségben kormányban marad és a radikálisok kívülről támogatják. A harmadik forgatókönyv a nagykoalíció Kostunica és a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő radikálisok között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.