Nagyvilág

Lemondott a szerb kormány

A koszovói függetlenség és Belgrád Európai Unióhoz való közeledése ügyében támadt szerbiai kormányválság miatt szombaton lemondott Vojislav Kostunica kormányfő.

A lemondott miniszterelnök egyszersmind előre hozott parlamenti választások megtartására szólított fel. A koalíción belüli egység hiánya miatt a kormány képtelen a működésre – indokolta döntését Kostunica.

A hét folyamán már jelezte, hogy súlyos válságban van a kormány és koalíciós partnereit közvetett módon azzal vádolta, hogy a Nyugattal való jó kapcsolatok ápolása érdekében feladják Szerbia Koszovóra vonatkozó követelését.

Elemzők szerint három forgatókönyv lehetséges: Tadics elnök választásokat ír ki, amelyet az államfő reményei szerint az európapártiak nyernek (bár a radikálisok győzelme ugyanilyen valószínű). A másik lehetőség, hogy ezek a pártok – Tadics demokrata pártja, a G-17 és a liberálisok – nem közösködnek Kostunica pártjával, ez azonban kisebbségben kormányban marad és a radikálisok kívülről támogatják. A harmadik forgatókönyv a nagykoalíció Kostunica és a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő radikálisok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik