Nagyvilág

Chavez politikai szappanoperát vezényelt

A háború szélére sodródó Kolumbia és Ecuador vezetője hirtelen megbékélt egymással a latin-amerikai elnökök csúcstalálkozóján. A korábban egymás társaságát kerülő államfők Hugo Chavez venezuelai elnök szavára, általános ováció közepette ölelkeztek össze, és maga Chavez is hosszasan rázta a korábban általa háborús bűnösnek titulált kolumbiai elnök kezét. A televíziók élőben adták a nagy kibékülést.

A Kolumbiát Ecuadorral és Venezuelával összeugrasztó, majdnem háborúvá fajuló konfliktust az robbantotta ki, hogy a múlt hét végén Kolumbia katonai csapást mért Ecuador területén egy gerillatáborra. Ecuador és Venezuela válaszul csapatokat vezényelt – az Egyesült Államok legfontosabb térségbeli szövetségesének számító – Kolumbia határaira, s a szintén baloldali vezetésű Nicaraguával együtt megszakították diplomáciai kapcsolataikat az országgal.

A válságban szemben álló felek a latin-amerikai államfők Santo Domingóban rendezett találkozóján békültek ki, némi meglepetésre. A tanácskozáson ugyanis időnként heves vita zajlott a történtekről, a megnyitó előtt rendezett hivatalos fényképezkedésen pedig nem jelent meg Álvaro Uribe kolumbiai elnök, hogy elkerülje a kötetlen találkozást ecuadori és venezuelai kollégájával, Rafael Correával és Hugo Chávezzel.

Hugo Chávez Cristina Fernandez argentin elnököt öleli (Fotó: EPA)

Hugo Chávez Cristina Fernandez argentin elnököt öleli (Fotó: EPA)

A megbeszélést végül ez utóbbi terelte a megbékélés útjára, figyelmeztetve a viszálykodó feleket: most még megállíthatják azt a kavargó örvényt, amelyet később mindannyian megbánhatnak. A konzervatív Uribe a térségbeli országok nyomására bocsánatot kért Correától, illetve az ecuadori államfő másik követelésének eleget téve szavatolta, hogy Kolumbia nem hajt végre több hasonló rajtaütést, ha szomszédai együttműködnek vele a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet elleni harcban.

Correa közölte, hogy kész meghaladottnak tekinteni a válságot, mire Uribe azonnal felállt és a résztvevők éljenzése közepette kezet rázott az ecuadori elnökkel. Csatlakozott hozzájuk Chávez is, aki hosszasan szorongatta az általa néhány napja még háborús bűnösnek titulált Uribe kezét. Latin-Amerika lakosai a televízió képernyőjén követhették figyelemmel az örömteli pillanatokat.

A viszály lezárását követően Ecuador és Venezuela azonnal felújította kapcsolatait Kolumbiával, s a szintén baloldali nicaraguai elnök, Daniel Ortega is jelezte ebbéli szándékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik