Nagyvilág

Tadic szembemegy a parlamenti többséggel

Boris Tadic szerb elnök kijelentette, hogy nem veszi figyelembe a parlament döntését abban az esetben, ha elfogadják azt a törvénytervezetet, melyet koalíciós partnere és a legnagyobb ellenzéki párt közösen dolgozott ki. A tervezet szerint Szerbia csak akkor folytatná az EU-integrációs tárgyalásokat, ha az unió elfogadná az ország „alkotmányosan rögzített határait”, mely Koszovót is magában foglalja.

Koalíciós partnerünk, a Vojislav Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt és az ellenzéki Radikális Párt által alkotott „új többség” döntéseit nem fogom figyelembe venni – idéz a B92 című belgrádi napilap abból az interjúból, melyet az elnök a Vreme című hetilapnak adott. Kostunica kormányfő és a radikálisok összefogásának csak akkor lenne létjogosultsága, ha parlamenti döntés által egymással szövetkezve új kormányt alakítanának – tette hozzá.

Összefogtak Tadic ellen

Kostunica és a radikálisok szerdán egyeztek meg arról, hogy támogatni fognak egy olyan parlamenti határozatot, mely alapján addig nem folytathatja az ország az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ameddig az EU nem ismeri el Koszovót Szerbia részeként. Az előterjesztésről csütörtökön szavaz a szerb parlament.

A Tadic-féle Demokrata Párt, a G17, a Liberális Demokrata Párt és a nemzeti kisebbségek által alkotott legtöbb párt szerint Koszovó státusza és az ország uniós csatlakozási szándéka két külön téma, melyeket nem lehet együtt kezelni, vagy egyiket a másik feltételévé tenni.

Ha a Szerbiai Demokrata Párt és a radikálisok valóban meg akarják szakítani az unióval folytatott párbeszédet, és megkérdőjelezik az ország jövőjével kapcsolatos eddigi elképzeléseket, akkor ez teljesen ellentmond azoknak az alapelveknek, melyeken a koalíció nyugszik – mondta az elnök.

Nem veszi figyelembe a döntést

Tadic világossá tette: az általa vezetett Demokrata Párt nem fogja figyelembe venni koalíciós partnere és az ellenzék összefogása által kialakult „új többség” döntéseit, mivel erre „semmilyen dokumentum” nem kötelezi.

Az alkotmány szerint nem a parlament, hanem a kormány irányítja az ország teljes politikáját, beleértve a külpolitikát is, és a kormány felelőssége a politikai döntések meghozatala – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik