Külföld

A németek az oroszokkal barátkoznának

admin
admin

2008. 03. 05. 11:51

Az eddiginél szorosabb partneri viszonyt sürgetett az Európai Unió és Oroszország között a német külügyminiszter.

Egy előadásában Frank-Walter Steinmeier annak a nézetnek adott hangot, hogy a párbeszéd, illetve az együttműködés területeit ki kell terjeszteni. A biztonságpolitikai konzultációk és az új partnerségi megállapodást célzó tárgyalások mellett konzultációkat javasolt Moszkvával a többi között az egészségügy, a demográfia és a kutatás területein.

Merkel meglátogatja Medvegyevet

Megerősítette, hogy Németország élen kíván járni ebben, s ezt célozza Merkel kancellár küszöbönálló látogatása. Angela Merkel – Dmitrij Medvegyev elnökké történt megválasztását követően a nyugati vezetők közül elsőként – szombaton utazik az orosz fővárosba.

Előadásában Steinmeier azt hangoztatta, hogy az EU-nak új és korszerű keleti politikára van szüksége. Az új politika központi pillérének az Oroszországgal való kapcsolatok erősítését nevezte, ugyanakkor sürgette Ukrajna „közelítését”, továbbá a kaukázusi, illetve a közép-ázsiai országokkal való viszony kiépítését.

A külügyminiszter szavaiból egyértelműen kitűnt, hogy Németország az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik Oroszországgal az új elnök megválasztása után, s erre vonatkozóan teljes a konszenzus a koalíciós pártok, továbbá a politika és a gazdaság vezetői között. Angela Merkel kancellár – aki elődjéhez, Gerhard Schröderhez viszonyítva hűvösebb viszonyt tartott fenn Vlagyimir Putyinnal – megválasztása alkalmából „szokatlanul korán és szokatlanul szívélyesen” üdvözölte Dmitrij Medvegyevet, s azóta a német fővárosban többször is hangoztatták: az új elnök Oroszország korszerűsítésének és a jogállami alapelvek megszilárdításának a híve.

A német vállalatok bizakodók

Hasonlóan fogalmaztak a német gazdaság vezető képviselői is, azt a várakozást fogalmazva meg, hogy az új orosz államfő liberális gazdaságpolitikát folytat, s ez további esélyeket teremt a német vállalatok számára.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter mindezzel összefüggésben azt állította: nincs szó arról, hogy Németország „külön úton” haladna. Hangsúlyozta, hogy közös európai keleti politikára van szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.