Külföld

Kína továbbfejleszti a szocialista demokráciát

admin
admin

2008. 03. 05. 09:22

Politikai reformokat, szociális intézkedéseket, hadseregfejlesztést és környezetvédelmet ígért a kínai kormányfő, aki a népi gyűlés előtt ismét megfenyegette a függetlenségre törekvő Tajvant.

„Ki kell terjesztenünk a népi demokráciát, és minél több demokratikus működési formát kell kialakítanunk” – hangsúlyozta az Országos Népi Gyűlés ülésszakát megnyitó beszédében a kormányfő. A reformok során kiemelt figyelmet fordítanak a korrupció elleni küzdelemre és a kormányzati struktúra átalakítására a hatékonyabb működés érdekében.

Kína nyolcszázalékos gazdasági növekedésre számít 2008-ban. Az idén megemelik a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a szociális háló, illetve az oktatás fejlesztésére szánt központi költségvetési ráfordítást – mondta Ven Csia-pao.

A kormány stratégiai fontosságú feladatának tekinti a nemzetvédelem erősítését. Szavai szerint „teljes összhangot kell teremteni az ország gazdasági felvirágzása és hadseregének ereje között”. A kínai parlament kéthetesre tervezett ülésszakán gazdaságpolitikai és környezetvédelmi kérdések állnak a figyelem középpontjában. Változások lehetségesek a kormány összetételében, és átszervezések várhatók egyes minisztériumokban.

A miniszterelnök ezenkívül óva intette Tajvant a sziget függetlenségének kinyilvánításától, illetve minden, ilyen irányba tett lépéstől. A tajvani elnökválasztással egy időben ugyanis referendumot írnak ki arról, hogy törekedjenek-e Tajvan néven az ENSZ-tagság elnyerésére. A sziget Kínai Köztársaság néven már tagja volt a világszervezetnek, de 1971-ben megfosztották tagságától, és a Kínai Népköztársaság lépett a helyére az ENSZ-ben és annak Biztonsági Tanácsában. Peking a függetlenség hivatalos kinyilvánítása felé tett újabb lépésnek tartja a tervezett referendumot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.