Nagyvilág

Dél-Oszétia is függetlenedne

Dél-Oszétia, Grúzia szakadár, oroszbarát régiója felkérte Oroszországot, az ENSZ-t, az Európai Uniót és a Független Államok Közösségének minden tagállamát, hogy ismerje el függetlenségét.

E felhívást kedden megszavazta a terület „parlamentje”. Dél-Oszétiának a kilencvenes években egyoldalúan kinyilvánított függetlenségét egyetlen ország, így Oroszország sem ismerte el – jegyzik meg a hírügynökségek.

Az ENSZ-től várnak segítséget

“Dél-Oszétia parlamentje felkéri az ENSZ főtitkárát, az orosz elnököt (…) és az Európai Unió országainak vezetését a Dél-oszétiai Köztársaság elismerésére” – olvasható a régió „tájékoztatási minisztériumának” honlapján megjelent közleményben.

A dél-oszét vezetők a népek önrendelkezési jogára, „a kialakult politikai, nemzetközi jogi realitásokra” és „a koszovói precedensre” hivatkoznak kérésük indoklásában. A dél-oszét régió parlamentje szerint a koszovói eset (a Szerbiához tartozó terület egyoldalúan kikiáltott függetlensége) is bizonyítja, hogy nem csak az államok területi sérthetetlenségének elvén alapulhat a regionális konfliktusok megoldása.

Már az idén egyesülnének

A kérést tartalmazó dokumentum szerint „lehetetlen”, hogy Grúzia és Dél-Oszétia egy államkeretben éljen a jövőben. Dél-Oszétia lakosainak túlnyomó többsége orosz állampolgárságú, és „az Oroszországhoz való további közeledésétől várja sorsának jobbra fordulását” – olvasható a dokumentumban.

Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök jelezte nemrégiben: nem zárja ki, hogy „2008 a történelmi igazság diadalát, Oszétia újraegyesülését hozhatja magával”. (Észak-Oszétia az Oroszországi Föderációhoz tartozik.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik