Nagyvilág

Medvegyev elhozza a reformokat?

Egy német szakértő szerint Medvegyev államfővé választásával Oroszországban út nyílik a reformokra, amelyeket a jelek szerint a háttérből továbbra is irányító Vlagyimir Putyin sem ellenez. Az új elnök hatalmát az is korlátozza, hogy az alsóházban kétharmados többséget birtokló Egységes Oroszország párt továbbra is Putyiné.

Oroszországban több jel utal a reformokra – vélekedett kedden egy tekintélyes berlini oroszszakértő. Alexander Rahr, a Német Külpolitikai Társaság regionális igazgatója egy interjúban kihangsúlyozta: Dmitrij Medvegyev egyetlen beszédében sem támadta a Nyugatot, sőt több együttműködési ajánlatot tett. Rahr szerint „elit-, illetve generációs váltással” lehet számolni. Medvegyev ugyanis minden bizonnyal saját embereit helyezi el az apparátusban. Ők pedig fiatal jogászok, akikkel együtt tanult, s akik több szociális piacgazdaságot és több jogállamiságot akarnak.

Mindezt az előd, Vlagyimir Putyin sem ellenzi. A szakértő szerint az elmúlt időszakban Putyin is a korábbinál „mérsékeltebb” hangnemet ütött meg. Rahr szerint az egy évvel ezelőtt még erősen érezhető „hidegháborús retorika” megszűnése összefügg Medvegyev jelölésével. A szakértő az új lengyel miniszterelnök, Donald Tusk közelmúltban tett moszkvai látogatását csaknem történelmi vizitnek nevezte, s úgy értékelte, hogy az orosz-ukrán viszony sem hasonlítható össze a korábbival. Mindez szavai szerint jelzés arra is, hogy Oroszország kész a stratégiai partneri együttműködésre a Nyugattal.

Az a tény, hogy Putyin Medvegyevet jelölte utódául, azt valószínűsíti, hogy Oroszország a reformok, illetve a modernizálás irányában mozdulhat el – vélte a berlini szakértő.

A párt Putyiné marad

Az Egységes Oroszország Vlagyimir Putyin pártja, és ebben nem lesz változás az elnökválasztás után sem – jelentette ki Borisz Grizlov, a párt és egyben az állami duma (alsóház) elnöke.

„Putyin nemzeti vezető, aki az Egységes Oroszország listájának élén állt a december 2-i dumaválasztásokon. A párt ideológiájának a putyini tervet tekinti, amelyet most továbbfejlesztettek, kijelölve a legfontosabb feladatokat 2020-ig” – válaszolta Grizlov újságíróknak arra a kérdésére, hogy nem válik-e a párt az elnökválasztás nyomán az új államfő, Dmitrij Medvegyev pártjává.

Az Egységes Oroszország – amelyet az orosz sajtó a hatalom pártjának is nevez – elsősorban Vlagyimir Putyin támogatásának köszönhetően több mint kétharmados többséget szerzett az állami dumában a decemberi választásokon.

Elsöprő győzelmet aratott az utód

Dmitrij Medvegyev 70,28, Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője 17,72, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális-demokrata párt vezetője 9,34 és Andrej Bogdanov, a Demokrata Párt elnöke 1,39 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztás előzetes végeredménye szerint.

A részvételi arány 69,78 százalék volt, azaz összesen 74 749 756 választópolgár adta le voksát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik