Nagyvilág

Árnyalatnyit emelkedett Sarkozy népszerűsége

Hetek óta először emelkedett Nicolas Sarkozy francia elnök népszerűségi mutatója, két százalékponttal. Az előző havi 39 százalék helyett jelenleg 41 százalékon áll.

A februári mélypont után – az önkormányzati választások vasárnapi első fordulója előtt – a franciák 56 százalékának továbbra is kedvezőtlen véleménye van az államfőről – derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézetnek a csütörtökön megjelenő Le Point című hetilap számára készült felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint Francois Fillon kormányfő népszerűsége tovább növekedett. A miniszterelnökről a franciák 59 százaléka kedvezően nyilatkozik. Ez hétpontos javulást jelent februárhoz képest, és csak 33 százalékuknak van rossz véleménye az egy hónappal ezelőtti 40 százalékkal ellentétben.

A legnépszerűbb francia politikus Bernard Kouchner külügyminiszter (63 százalék) Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter (62 százalék) és Bertrand Delanoe, Párizs szocialista főpolgármestere (58 százalék) előtt.

Az államfő további viszonylagos népszerűtlenségének és a helyi szinten népszerű baloldali várospolitikának köszönhetően a felmérések alapján az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelöltjei indulnak a legnagyobb eséllyel az önkormányzati választásokon (március 9-én és 16-án) a párton belül tapasztalható vezetői válság ellenére. A felmérések szerint a szocialisták a két legnagyobb francia város, Párizs és Lyon megtartása mellett megszerezhetik több regionális központ, így Marseille, Toulouse, Strasbourg és Rouen vezetését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik