Nagyvilág

Ötvenmillió orosz szavazott Medvegyevre

Rekordszámú szavazattal lett Oroszország elnöke Dmitrij Medvegyev, ugyanis 50,4 millió orosz voksolt Putyin emberére. Az ellenzék csalást, Hillary Clinton a demokráciától való távolodást emlegette a választások kapcsán.

Dmitrij Medvegyev az orosz elnökválasztáson leadott szavazatok 70,2 százalékát szerezte meg, vagyis 50,4 millióan szavaztak rá, ami abszolút rekord – közölte hétfő reggel a központi választási bizottság (CIK) hivatalos részeredmények alapján.

A szavazatok 97 százalékának feldolgozásán alapuló – csaknem véglegesnek tekinthető – eredmény nyomán bizonyosra vehető, hogy Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő kiszemelt utóda első fordulós győzelmet aratott.

A CIK részeredménye szerint Medvegyev ellenfelei közül a kommunista Gennagyij Zjuganov a voksok 17,8 százalékát kapta meg, míg Vlagyimir Zsirinovszkij liberális-demokrata párti elnök 9,4 százalékot, Andrej Bogdanov pedig 1,3 százalékot kapott.

Partneri kapcsolat

Dmitrij Medvegyev, rögtönzött sajtóértekezletén úgy nyilatkozott: az orosz elnöki tisztségbe való beiktatásáig hátralévő két hónapban a jövendő végrehajtó hatalom körvonalainak kialakításával szeretne foglalkozni, és ezt Vagyimir Putyin távozó államfővel közösen teszi majd, és újra hangsúlyozta, hogy Putyin irányvonalát szándékozik követni.

Putyin és Medvegyev vasárnap este a Vörös téren tartott rock koncerten tűntek fel (Fotó: MTI)

Putyin és Medvegyev vasárnap este a Vörös téren tartott rock koncerten tűntek fel (Fotó: MTI)

„Baráti, partneri kapcsolatot szándékozik fenntartani Vlagyimir Putyinnal” – mondta a győztes.

Bírósághoz fordulnak a vesztesek

Gennagyij Zjuganov elnökjelölt, az orosz kommunista párt vezetője kétkedéssel fogadta a vasárnap este közölt választási eredményeket, úgy vélte, hogy Dmitrij Medvegyev győzelme nem segíti elő az ország előtt álló problémák megoldását, és számos szabálysértésről számolt be vasárnap esti sajtóértekezletén. Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalistának tekintett liberális-demokrata párt vezetője ugyancsak vasárnap este az addig közölt eredményeket hamis statisztikának minősítette.

Mindkét ellenzéki politikus közölte, hogy bírósághoz kíván fordulni a vélelmezett választási csalások miatt. Andrej Bogdanov elnökjelölt, a demokrata párt elnöke elégedettnek mondta magát az eredmény alakulásával, és úgy vélte, hogy 2 százaléknál nagyobb eredményt ér majd el. Zjuganov kijelentette: véleménye szerint az országot újra kirabolták, megfosztották a régen fennálló problémák nyugodt megvitatásának lehetőségétől. Közölte, hogy pártja megfigyelői számos – mintegy 200 – esetben tapasztaltak szabálysértéseket.

Zsirinovszkij azt mondta, nem ismeri el az eredményt. „Nálunk nem választások vannak, hanem az ország kinevezett elnökének kinevezési procedúrája zajlik. Ez visszataszító, nem nekem, hanem a választópolgároknak” – fogalmazott.

Putyin marad a legnépszerűbb politikus

Medvegyev győzelme teljesen törvényszerű volt a jelöltlista alapján. Előre látható volt a korábbi tapasztalatok alapján is, hogy Zjuganov, Zsirinovszkij és Bogdanov együtt nem szerezhet többet 30-35 százaléknál, így Medvegyevnek 65-70 százalékot, némelyik körzetben esetleg többet kellett elérnie – vélekedett a Politikai Technológiák Intézetének helyettes vezetője.

Szergej Mihejev szerint sok szó esik ugyan arról, milyen közeli viszony áll fenn Vlagyimir Putyin eddigi elnök és Medvegyev között, de az utóbbi most több szavazatot kapott, mint Putyin az előző két választáson.

Medvegyev hétfőn már egyedül tartott sajtótájékoztatót (Fotó: MTI)

Medvegyev hétfőn már egyedül tartott sajtótájékoztatót (Fotó: MTI)

Hozzátette azonban, hogy Medvegyev akarva-akaratlanul kihasználta Putyin népszerűségét, de ettől még nem mérhető hozzá, mert Putyin Oroszország legnépszerűbb és legnagyobb bizalmat élvező politikusa, és az marad az elnökválasztás után is.

Ajándékokkal csábították a szavazókat

A vélhetően legidősebb szavazó a 125 éves csecsenföldi Eliszat Zubajreva volt. Neki, valamint a Csecsenföldön élő 267 száz évnél idősebb szavazónak házhoz vitték az urnát. A csecsenföldi választási bizottság elnökét, Iszmail Barhanovot idézve az Interfax hírügynökség megírta, hogy az idős hölgy szellemileg teljesen friss, ismerte az összes elnökjelölt nevét, és szavazatát leadva még politikai nyilatkozatot is tett. Kijelentette, hogy sokkal jobb választani, mint a tüzérségi lövedékek becsapódását hallgatni, s hogy most szerencsére béke van Csecsenföldön.

A Központi Választási Bizottság mellett a helyi bizottságok is mindent elkövettek a részvételi arány növelése érdekében: több helyen is lakást vagy autókat sorsoltak ki az urnákhoz járuló választópolgárok körében.

Hillary szerint visszalépés

Hillary Clinton amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns szerint az orosz elnökválasztás újabb visszalépést jelent a demokráciától.

„A mai orosz elnökválasztás, amelyen a Vlagyimir Putyin által kijelölt Dmitrij Medvegyev győzelme soha nem volt kétséges, mérföldkő az ország demokráciától való eltávolodásában” – olvasható a szenátor közleményében.

A választás nem volt nyitott és demokratikus. Az orosz néptől megtagadták azt a lehetőséget, hogy megválaszthassa vezetőjét és alakítsa az ország jövőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik