Nagyvilág

A klánok “voksoltak” Medvegyevre

Dmitrij Medvegyev elnökké választása az Oroszországot irányító klánok Putyinnal kötött alkujának köszönhető – állítják Oroszország-szakértők, akik szerint a két politikus felhőtlen együttműködése egy-két éves átmeneti időszakra szól. Az új elnök mozgásterét súlyosan korlátozza, hogy nincs titkosszolgálati háttere.

A Putyin-utódlás jelenleg félig megoldott, az exelnök fokozatos háttérbe vonulására azért van szükség, hogy az országot irányító klánokat ne érje sokkhatás, és biztosítva legyen a folyamatosság látszata – fogalmazott Deák András György a Külügyi Intézet konferenciáján.

Klánok harca dönt

Az orosz politika legfőbb irányítói a klánok, melyeknek tagjait az egy munkahelyen együtt ledolgozott évek, esetleg a közös munkatapasztalat hozta össze. Medvegyev és Putyin kapcsolatát is alapvetően a szentpétervári közös munkaévek határozzák meg, ez a kettejük közti bizalom alapja.

Putyin 2005-re a klánok között mindent felosztott, már nem tudott nekik mit ígérni, viszont egyre inkább előtérbe került az utódlás kérdése. A klánok 5-8 forgatókönyvet is kidolgoztak az utódlásra, melyből Putyin csak az utolsó pillanatban választott. A szakértő szerint ez volt az oka annak, hogy lehetséges elnökként Medvegyev mellett sokáig Szergej Ivanov és Viktor Zubkov nevét is az esélyesek között emlegették.

Előbújhat Putyin árnyékából

Medvegyev teljesen Putyintól függ, számára elengedhetetlen, hogy olyan alárendeltjei legyenek, akik nem veszélyeztetik, és nem jelentenek kihívást számára – nyilatkozta a Newsweek magazinnak Sztaniszlav Belkoszkij, a Kremlhez közel álló elemző.

Medvegyev azonban akár meglepetéseket is tartogathat. “Annak idején mindannyian azt hittük, hogy Putyin az őt hatalomra juttató Jelcin-klán bábja lesz, de rövid időn belül önállósította magát – emlékeztet a lapnak nyilatkozó Ruslin Linkov orosz emberi jogi aktivista, aki szerint a Kreml vezetői posztjának mindig is volt varázsa, mely akár magával is ragadhatja Medvegyevet.

Medvegyev nem elvakult reformer, így a választás után nemigen számíthatunk radikális változásra, kisebb reformok legfeljebb a gazdaság területén lehetnek – nyilatkozta lapunk kérdésére a Deák András György.

Rövid lesz az együttélés

Medvegyev győzelmével átmeneti felállás alakult ki, ahol az erősebb pozícióba a gyengébb figura került, a gyengébb, vagyis a kormányfői posztot pedig az erősebb személyiség tölti be. A választási eredmények közzétételét követő első közös megjelenésük alkalmával hiába hangsúlyozták, hogy maximálisan megbíznak egymásban, ez az állapot körülbelül egy-két évig működhet így – véli Deák András. Előbb-utóbb ugyanis lesznek olyan csoportok, akik inkább az egyik vagy a másik félhez húznak majd.

Putyin a titkosszolgálat embere, ez olyan eszközrendszert és lojalitási hálót jelent, melynek Medvegyev nem tagja, és ennek komoly jelentősége lehet a jövőben – fejtette ki a Putyin-Medvegyev együttélés esélyeit latolgatva Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. Jelentős alkotmánymódosításra nem számíthatunk, de hamar megindul majd a kodifikáció, amely azt célozza, hogy a miniszterelnök elmozdítása nehezebb legyen.

Medvegyev puhább, lágyabb karakter, kettőjük között bizonyára lesznek stíluskülönbségek, az új elnök várhatóan nem fog olyan erős retorikai fordulatokat alkalmazni, mint amelyeket Putyintól megszoktunk – mondta Sz. Bíró Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik