Nagyvilág

Clinton nem lép vissza

Hillary Clinton akkor sem adja fel a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyt, ha a sorsdöntőnek tekintett keddi előválasztásokon nem lesz képes nyerni. Férje szerint, ha a szuperkedden Barack Obama győzedelmeskedik, akkor nincs esélye a volt first lady-nek.

Arra a kérdésre, lesz-e olyan pont a kampányban, amikor azt fogja mondani, hogy a párt érdekében már nem érdemes folytatni a harcot, úgy felelt: “Nem, nincsen, (…) én fogok nyerni, folytatni fogom” – mondta a volt first lady abban a hétfői interjúban, amelyet a Breitbart internetes tévének adott.

A New York-i szenátor asszony közölte: ameddig van esélye a győzelemre, nem száll ki a versenyből. Mint magyarázta, férje, Bill Clinton volt elnök is csak júniusra gyűjtötte össze a jelöltséget egykor a demokrata előválasztásokon. Az a véleménye, tette hozzá, hogy a jelöltség kérdése a nyári jelöltállító pártkongresszus előtt el fog dőlni.

Nincs már sok lehetősége

Független elemzők és a Clinton-stáb bennfentesei is úgy látják: Clintonnak nagyarányú győzelmet kell aratni, hogy “visszatérjen”. Sokak szerint azonban erre nincs esélye, ezért azt sürgetik, hogy a mielőbb lépjen vissza, mert az eldurvuló kampány a majdani demokrata jelölt esélyeit rontja a republikánus jelölttel szemben. Maga Bill Clinton is úgy fogalmazott: ha Hillary veszít Texasban és Ohióban, nem lesz esélye a jelöltségre. A volt first lady azonban – mint a hétfői interjúból kiderült – nem is érti azt a felvetést, hogy vissza kellene lépnie.

Ohióban kampányolt a volt first lady (MTI)

Ohióban kampányolt a volt first lady (MTI)

A Clinton-stáb vezetői hétfőn megerősítették: Hillary versenyben marad akkor is, ha kedden Texasban és Ohióban alulmarad Obamával szemben. Hillary fő stratégája, Mark Penn emlékeztetett: kedd után 16 állam marad, ahol a lakosság még nem volt előválasztás. “Hadd mondjanak véleményt az emberek a többi államban is” – mondta.

A keddi előválasztásokat a legtekintélyesebb elemzők is sorsdöntőnek tekintik. Tad Devine, aki John Kerry 2004-es elnökválasztási kampányának stratégiai főnöke volt, úgy fogalmazott: kedden eljön “az igazság pillanata”. Úgy véli, Clintonnak, ha nem akar kiesni, meg kell nyernie a két nagy államot, Texast és Ohiót, és legalább még egyet a két kisebb (Rhode Island és Vermont) közül.

Még csak bemelegít Clinton

Ha Clintonnak ez sikerül, a keddi forduló olyan értelemben nem lesz sorsdöntő, hogy a küzdelem nem dől el. A New York-i szenátor arra hivatkozva folytatja majd a harcot, hogy a nagy államokban, korábban New Yorkban, New Jersey-ben és Kaliforniában ő nyert.

William Galston, a rangos washingtoni kutatóintézet, a Brookings főmunkatársa úgy becsüli: mivel a demokrata előválasztásokon a delegátusokat a szavazatok arányában osztják ki, Clintonnak legalább 10 pontos győzelmet kell szereznie, ha utol akarja érni Obamát.

Clintonnak meggyőződése, hogy az igazi verseny még hátra van, és a következő fordulók neki fognak kedvezni. “Még csak a bemelegítés után vagyunk” – fogalmazott hétfőn újságíróknak. Obama viszont azt mondta az ABC televíziónak: ha jól teljesít Texasban és Ohióban, Hillary Clintonnak már nehéz lesz megszereznie a jelöltséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik