Nagyvilág

Nyolc embert ölt meg a szél Közép-Európában

Legkevesebb nyolc emberéletet követelt a szombati szélvihar Közép-Európában.Angliában is többen megsérültek, Hollandiában áradástól tartanak.

Az orkánerejű szélnek Németországban szombat estig két áldozata volt. Az egyik esetben egy több mint 30 méter magas fenyő zuhant egy autóra a Westerwald hegység közelében, míg Bajorországban a szél egy motorost az ellenkező irányba vezető sávba repített, ahol teherautónak csapódott, s azonnal életét vesztette. München közelében egy autóbuszt az orkán egy töltésnek sodort, hat utas megsérült. Ausztriában négy haláleset történt. Az orkán által gyökerestől kicsavart fák három autóst ütöttek agyon, míg a negyedik esetben egy kőszikla zuhant egy taxi utasára.

Orkán pusztított Ausztriában és Csehországban is

Németországban az előrejelzésekben viharosabb erejű szélre számítottak, de így is súlyos anyagi károk keletkeztek. A Kölnt Koblenzcel összekötő vasúti pályán, Brühl városa közelében egy gyorsvonat sínre dőlt fának ütközött, a szakaszt lezárták. Ugyancsak pályaszakaszokat zártak le Alsó-Szászországban és Bajorországban, valamint más német szövetségi tartományokban az ítéletidő okozta károk miatt.

Ausztriában Tirol, Salzburg és Burgenland tartományokat sújtotta leginkább az Emma. Az osztrák hatóságok a szélvihar pusztításainak különböző helyszíneire több száz tűzoltót vezényeltek ki. Értesülések szerint több tízezer osztrák háztartás áram nélkül maradt. Az anyagi károk a két országban eddig több millió euróra rúgnak. Csehországban 920 ezren maradtak áram nélkül a szombati vihar miatt, amely két emberéletet is követelt. Libeznicében egy 11 éves kislány, Sadskában pedig egy idős férfi lelte halálát egy letört faág, illetve lezuhanó fémlemezek alatt.

A tengertől tartanak a hollandok

Nem kímélte az orkán a Csallóközt sem. A magyarok lakta tájegység Pozsonyhoz közeli részén, Somorján és a környező falvakban két perc alatt annyi – babszemnél nagyobb – jég esett, hogy néhány perc alatt vastagon elborította a földet. A szél itt is fákat döntött ki, épületeket, elektromos vezetékeket rongált meg, számos körzetben órákig tartó áramszünet okozott. Hasonló károk keletkeztek Révkomáromban. Nagy-Britanniában – Észak- és Kelet-Angliában – a vihar már péntek este komoly károkat okozott. Kelet-Yorkshire-ben megsérült egy autós, mert járművére fa zuhant. Kénytelenek voltak kórházban kezelni egy asszonyt, miután egy istállóépület szétszakadó darabjai megsebesítették.

Az Emma szombatra elérte Hollandiát, és akadályozta az amszterdami repülőtér forgalmát. Fák dőltek ki, tetők rongálódtak meg. A kormány közölte, hogy figyelik a tengeri vihargátakat, mert az erős szél miatt megemelkedhet a tenger vízszintje, és fennáll az áradás veszélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik