Nagyvilág

Medvegyev már szavazott

Urnazárás előtt két órával az oroszok 60 százaléka adta le voksát a vasárnapi elnökválasztáson. Az orosz Távol-Keleten 18 régióban már le is zárták az urnákat.

A legtöbb körzetben aktívabban zajlik a szavazás, és időarányosan nagyobb a részvétel, mint a december 2-i parlamenti választásokon. Délre a választóhelyiségek 18 régióban már bezártak, a részvétel a Távol-Keleten, Szibériában és az Uralban meghaladta a 60 százalékot.

Dmitrij Medvegyev, a legesélyesebb elnökjelölt és felesége az elsők között, reggel 10 órakor adta le szavazatát a moszkvai 1118. számú iskolában lévő 2614. számú szavazókörzetben. Az elnökjelölt és neje olyan urnába dobta szavazócéduláját, amely automatikusan értékeli ki azt. A berendezés a szavazóhelyiség bezárása után – szintén automatikus üzemmódban – újra átszámolja a szavazatokat.

Moszkvában és még számos helyen önkormányzati választást is tartanak vasárnap, de erről alig esett szó a nyilvánosság előtt, így a jelölteket csak nagyon kevesen ismerik. Az elnökválasztáson több mint félmillió orosz, valamint számos külföldi szervezet képviseletében 32 ország 235 nemzetközi megfigyelője követi nyomon a szavazást. Abban a körzetben, ahol Medvegyev szavazott, az Egységes Oroszország párt egy és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének két megfigyelője volt jelen.

A helyi hatóságok szinte mindenütt felkészültek arra, hogy nehéz időjárási viszonyok esetén is biztosítani tudják az állampolgároknak a jogaik gyakorlásához szükséges körülményeket. Moszkvában például az éjszaka nem egész egy centiméternyi hó esett, s az illetékes hivatal közlése szerint több mint 7143 munkagép és 4460 hótakarító munkás látott neki kora reggel az utcák megtisztításának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik