Nagyvilág

Funar: kikáltják a Székely Köztársaságot

Mintegy 50 ezer román családot űztek el Székelyföldről a magyarok, akik fegyverraktárakat tartanak fenn, és március 15-én kikiáltják a Független Székely Köztársaságot – véli a Nagy-Románia párt szenátora. Az RMDSZ zagyvaságnak minősítette Georghe Funar szavait.

Két nappal korábban egy sajtóértekezleten Funar saját értesüléseire hivatkozva tudni vélte, hogy március 15-én az RMDSZ és a többi „terrorista” szervezet ki akarja kiáltani a „Független Székely Köztársaságot”. Ennek saját elnöke, parlamentje, kormánya, hadserege, rendőrsége és zászlaja lesz, a magyart pedig hivatalos nyelvvé teszik.

Fegyverraktárakat említ

Ez az állítólagos köztársaság a koszovói minta alapján szerveződne, a három székely megye, Hargita, Kovászna és Maros megye alkotná. A nacionalista politikus párhuzamot vont Koszovóval abban is, hogy szerinte e három megyében ugyanolyan etnikai tisztogatás folyt, mint amilyen a szerb tartományban a szerbeket sújtotta.

Funar szenátor (fotó: MTI)

Funar szenátor (fotó: MTI)

„Nálunk e három megyéből 50 ezer román családot üldöztek el, az iskolákban pedig áttértek az etnikai kritériumon alapuló szeperatizmusra” – idézik a román hírügynökségek a Nagy-Románi Párt (PRM) szenátorát. Funar szerint több erdélyi városban nagymennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot halmoztak fel, a magyarok pedig csak a jelre várnak, hogy fegyveres konfliktust robbanthassanak ki.

Marosvásárhelyen emlékeznek

Funar szerint úgy kell megelőzni a „székely köztársaság” kikiáltását, hogy a parlament elfogadja a pártja által benyújtott törvénytervezetet, amely visszatelepítené Székelyföldre az onnan „elűzött” románokat. Úgy véli, törvényen kívül kellene helyezni az RMDSZ-t is. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke zagyvaságnak minősítette a PRM szenátorának állításait. Felhívta ugyanakkor a figyelmet Funar retorikájának veszélyességére is, amennyiben az befolyásolhatja a romániai közvéleményt.

Markó emlékeztetett arra is, hogy Romániában egyesek szándékosan összemossák a függetlenség és a romániai magyarság által szorgalmazott autonómia fogalmát. Az RMDSZ egyébként Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk emlékművénél tartja a március 15-i országos központi rendezvényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik