Nagyvilág

Ausztriában gyilkolt az Emma vihar

Legkevesebb hat halottat követelt az Emma nevű orkán Németországban és Ausztriában szombat délutánig. Az anyagi károk több millió euróra rúgnak.

A hatóságok közlése szerint az orkánerejű szélnek Németországban eddig két áldozata volt. Az egyik esetben egy több mint 30 méter magas fenyő zuhant egy autóra a Westerwald hegység közelében, míg a bajorországi Operpfaffenhofenben a szél egy motorost az ellenkező irányba vezető sávba repített, ahol teherautónak csapódott, s azonnal életét vesztette.

Ausztriában négy haláleset történt. Az orkán által gyökerestől kicsavart fák három autóst nyomtak agyon, míg a negyedik esetben egy “elszabadult” kőszikla zuhant egy taxi utasára.

Németországban az előrejelzésekben viharosabb erejű szélre számítottak, de így is súlyos anyagi károk keletkeztek. A Kölnt Koblenzcel összekötő vasúti pályán, Brühl városa közelében egy gyorsvonat sínre dőlt fának ütközött. A szakaszt lezárták. Ugyancsak pályaszakaszokat zártak le Alsó-Szászországban és Bajorországban, valamint más német szövetségi tartományokban az ítéletidő okozta károk miatt.

A legtöbb helyütt kicsavart, illetve ledőlt fák okoztak károkat. A hatalmas szél elsősorban Bajorországban és Baden-Württembergben háztetőket szakított le, s különböző tárgyakat repített a levegőbe. Ezen kívül több tartományban a lezúduló jégeső is jelentős fennakadásokat okozott az autópályák forgalmában. Számos helyre tűzoltókat vezényeltek ki a károk enyhítésére. A szél erejére utalt, hogy München közelében egy autóbuszt az orkán egy töltésnek sodort, s hat utas megsérült

A német hatóságok már pénteken rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a Kyrill nevű orkán tavaly januári pusztításainak megismétlődésétől tartva. Akkoriban éles bírálatok érték a hatóságokat amiatt, hogy késlekedtek az óvintézkedések elrendelésével. Meteorológusok szerint mindazonáltal az Emma eddig “enyhébbnek” bizonyult a Kyrillnél.

Ausztriában Tirol, Salzburg és Burgenland tartományokat sújtotta leginkább az Emma. Az osztrák hatóságok a szélvihar pusztításainak különböző helyszíneire több száz tűzoltót vezényeltek ki. Értesülések szerint több tízezer osztrák háztartás áram nélkül maradt.

Az anyagi károk a két országban eddig több millió euróra rúgnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik