Nagyvilág

“Palotaforradalom” tört ki az SPD-ben

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több tekintélyes politikusa fellázadt Kurt Beck elnök ellen, élesen bírálva az SPD vezetőjének a Baloldal pártja felé nyitást hirdető politikáját.

Beck népszerűsége a szociáldemokraták támogatóinak körében mélypontra süllyedt. Mind többen kérdőjelezik meg a rajna-pfalzi miniszterelnök alkalmasságát a párt vezetésére, továbbá arra, hogy a jövő évi szövetségi parlamenti választásokon az SPD kancellárjelöltje legyen.

A pártelnök azóta áll a bírálatok középpontjában, hogy az elmúlt hét végén egy nyilatkozatban kijelentette: az SPD Hessenben akár a Baloldal pártjának támogatását is igénybe veszi az esetleges kormányalakítás érdekében. Mivel nem sokkal korábban Beck még mereven elzárkózott attól, hogy a szociáldemokraták a nyugati tartományokban együttműködést alakítsanak ki az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldallal, saját pártjában is sokan “szószegéssel” vádolták meg őt.

Az elmúlt időszakban az ország nyugati részén is jelentősen megerősödött, már négy tartományi parlamentben képviselőkkel rendelkező Baloldallal kialakítandó viszony régóta megosztja az SPD-t. A párt tavaly év végi kongresszusán az a döntés született, hogy együttműködésről csakis a keleti tartományokban lehet szó, szövetségi szinten és a nyugati országrészben azonban nem.

A szószegés vádját pénteki nyilatkozatában egyebek között Peer Steinbrück, az SPD egyik alelnöke, a nagykoalíciós kormány pénzügyminisztere fogalmazta meg. Steinbrück szavahihetőséget kért számon a szociáldemokraták elnökétől, hangoztatva, hogy enélkül nincs sem megfelelő stratégia, sem megfelelő kommunikáció.

Ugyancsak élesen bírálta Becket az SPD hamburgi vezetője is. Michael Naumann, aki az önálló tartománynak számító Hanza-városban vasárnap tartott választásokon alulmaradt a konzervatív CDU listavezetőjével, Ole von Beusttal szemben, a pártelnököt tette felelőssé a választási vereségért. A tekintélyes szociáldemokrata politikus azt hangoztatta, hogy Becknek a Baloldal felé nyitást sugalló kijelentése miatt a helyi SPD a választásokon több százalékot veszített.

A párt konzervatív szárnya, a “seeheimi kör” ezzel egy időben arra szólította fel a pártelnököt, hogy vonja vissza ominózus nyilatkozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik