Külföld

Kiléptek a koszovói szerb rendőrök

admin
admin

2008. 02. 29. 16:08

Újabb koszovói szerb rendőrök hagyták el pénteken munkahelyeiket, mert nem hajlandók engedelmeskedni a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó új állam hatóságainak. Azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás (UNMIK) parancsnoksága alá tartozzanak.

A Koszovó középső részén lévő szerb enklávéban – Gracanicában, Obilicban, Kosovo Poljéban és Lipljanban – dolgozó 126 szerb rendőr pénteken összegyűlt a gracanicai rendőrkapitányság előtt és azt kérte, hogy beszélhessen az UNMIK képviselőjével. A tiltakozók egyike sem nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Ugyanazt követelik, mint a Koszovó keleti és északi részén élő szerb kollégáik: az UNMIK, s ne a koszovói rendőri szolgálat (KPS) parancsnoksága alá kerüljenek – mondta Veton Eljsani, a koszovói rendőrség szóvivője. A hét elején Kelet-Koszovóban négy szerbek lakta település 129 rendőre tagadta meg az engedelmességet a KPS parancsnokságának, így tiltakozva Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása ellen.

A Gnjilane térségében három napja tartó tiltakozó megmozdulás miatt a KPS pristinai főparancsnoksága úgy döntött, hogy 48 órára felfüggeszti a szerb nemzetiségű rendőrök szolgálatát az érintett körzetben. A Kusce, Pasjane és Ranilug településeken tüntető rendőröket felszólították, hogy adják le szolgálati fegyvereiket és jelvényeiket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.