Külföld

100 amerikaiból egy börtönben ül

admin
admin

2008. 02. 29. 09:03

Első alkalommal fordult elő az Amerikai Egyesült Államok történetében, az idei év elején, hogy minden 100 polgárából egy börtönben ül. Ezzel az államok világelső elítéltek számában is.

A Pew Center által közölt, az egyes államok összesített eredménye alapján kiderült, jelenleg több mint 2,3 millió ember tölti a napjait rácsok mögött.

Az egyes népcsoportokat tekintve az Igazságügyi Minisztérum 2006-os adatai szerint minden 36 spanyol ajkúból 1 tölti bűntetését, míg az afroamerikai lakosság 7,5 százaléka ül valahol.

Mindez az állami büdzsét is jelentősen megterheli, ugyanis az 50 állam, több mint 49 milliárd dollárt kénytelen a fogvatartottakra költeni. Ez 20 évvel ezelőtt “alig” 11 milliárd dollár volt. Ez annyit jelent, hogy a börtönök fenntartása hatszor többe kerül, mint a felsőoktatás finanszírozása.

A legnagyobb növekedést a fogvatartottak számában – 12 százalékkal – Kentucky képviseli, ahol ugyan a bűnügyek száma „csak” 3 százalékkal emelkedett az elmúlt 30 év alatt, ám a bentlakók száma mintegy 600 százalékkal lett több.

A tarthatalannak tűnő rendszer kapcsán a reformerek szerint enyhébb büntetéseket kellene kiszabniuk a bíróságoknak a kisebb rizikójú elítéltek számára, ezzel rövidebb ideig tarthatna a bentlétük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.